Hvorfor gjelder ikke AFP i NRK?

Jeg gleder meg til vinter-OL i 2054. For da er det en ørliten sjanse for at NRK har fått nye tv-kommentatorer, skriver journalist Eystein W. Thue.

Publisert Publisert
  • Eystein W. Thue
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Hva mener du om NRKs OL-dekning?

Jeg har sett mye på NRK de siste ukene. Altfor mye. Det er ikke den magre norske gullfangsten som irriterer meg. Jeg synes det er helt topp at svenskene er tilbake, at en afroamerikaner tar skøytegull og at Canada vinner langrennssprinten. Problemet er NRKs profiler. Både i Torino og på Marienlyst.

Først til Italia:I snart to uker har Kjell Kristian Rike okket seg over manglende norsk gull. Som om utøverne står i personlig gjeld til ham. Ok, det er litt sjarmerende når Rike leverer gullkorn som «skiskyting er så krevende at det er umulig å forklare» og «Odd-Bjørn kunne gått fortere om han ville». Men jeg er lei. Kjell Kristian Rike er 62 år gammel. Likevel er det noe som sier meg at han og Jon Herwig Carlsen (68) kommer til å kommentere de neste fem-seks OL også.

Noen lyspunkt har det vært. Målområdereporter Ingerid Stenvold er et funn. Dag Erik Pedersen derimot, må lære seg når et intervju er over. Hvis en utslitt utøver gjentar seg selv både to og tre ganger, er det like greit å trekke inn mikrofonen.

Over til OL-studio: Det er vinter-OL hvert fjerde år. Vi snakker to uker sammenhengende kveldsunderholdning med fantasirating, millionbudsjetter og årevis med planlegging. Hvem kommer NRK opp med?

Espen Graff og Pål Gordon Nilsen.

For å ta Graff først: Han har sikkert dekket 20 store mesterskap for NRK. Jo da, han er stødig, og blir aldri vippet av pinnen. Men det er nettopp det som er problemet. Jeg aner ikke hvor mange ganger han har avbrutt et intervju akkurat i det samtalen begynner å bli interessant.

Jeg vet heller ikke hva som står på de mange tusen cue-kortene han forbruker i løpet av et OL. Men jeg har en viss anelse:

«Ikke mist masken».

«Ikke mist masken».

«Ikke mist masken».

«Ikke mist masken».

«Hold skjema».

«Ikke mist masken».

Samtidig virker det som om Graff innerst inne ser ut til å ha en drøm om å være humorist. Allerede før mesterskapet reiste han rundt til de ulike OL-profilene og stilte tullespørsmål av typen «Peter Mueller, can you make me a great skater?». Hva gjorde Graff kvalifisert til å lage humor på tv? Har han noensinne sagt noe morsomt? Har han noensinne fått noen andre til å si noe morsomt?

Dessuten, i 99 av 100 tilfeller, er sport og humor som olje og vann. Bare spør Raske Menn, som prøvde å få fotballfolket til å le i pausene på Canal Plus’ tippekamper. Eller Dan Børge Akerø, som har gjort det til en årlig foreteelse å avsløre seg selv under Idrettsgallaen. Det kan være Jon Almås traff blink da han ringte inn de første OL-kveldene. Det får vi aldri vite. Til det var telefonlinjen for dårlig.

Heller ikke Pål Gordon Nilsen er noen verbal pyrotekniker. I min stue går han kun under navnet Odd Grythe. Av og til snakker 32-åringen (ja, han er ikke eldre) så sent at jeg lurer på om det er den digitale dekoderen min som har hengt seg opp. I begynnelsen trodde jeg han tenkte på noe genialt i disse kunstpausene. Så fant jeg ut han kun legger inn pausene for å tverre ut de utallige klisjeene han serverer.

«Det er... bare å bøye seg ... i støvet!»

Hva med litt engasjement? Hva med noen high-flyere? Vi snakker jo OL her.

Her er mitt drømme-OL-studio:

Vert: Bård Tufte Johansen.

3D-grafer og medaljestatistikk: Geir Helljesen.

Dybdeintervjuer: Anne Sandvik Lindmo (kanskje hun kunne fått noe fornuftig ut av Bjørndalen senior?).

I samfunnshusene på bygdene: Ingen.

Skråblikk: Knut Nærum og Christine Koht.

Sistnevnte kan gjerne få med seg Egil Johan Ree eller Erling Legreid når den norske motgangen melder seg. For her er det mye er gå på. NRK skal produsere nyheter og underholdning, ikke poeng og medaljer. At utøverne er skuffet, er forståelig. Men hvorfor så dårlig stemning i studio når Norge tryner? Hvor ble det av galgenhumoren og selvironien? Da England røk for Brasil i fotball-VM etter en gedigen keepertabbe, kjørte The Sun førstesidetittelen: «Anyone for tennis?» I NRK nøyer de seg med å krysse fingrene for morgendagens håp.

Så var det ekspertene. Er det noen som hadde hørt om Ine Wigernæs før hun ble tatt i doping? Hun har aldri vært noen stor langrennsløper, men fikk sitt nasjonale mediegjennombrudd da hun testet positivt på for stort koffeininntak under NM på 30 kilometeren i 2003. Wigernæs hevdet at hun bare hadde drukket kaffe og cola. Det internasjonale skiforbundet dømte henne til tre måneders suspensjon. Da dommen ble kjent, hadde hun allerede sonet ferdig, så nyheten ble fremstilt nærmest som om hun var frikjent. Dette har tydeligvis vært nok til å gi henne ekspertstatus i NRK.

Nå venter jeg bare på at Finance Credit-gutta skal kommenterere Kristin Halvorsens neste nasjonalbudsjett. Og at NRK-ledelsen tvangsinnfører avtalefestet pensjon.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Idiot, du teite journalist!!!!

BT anbefaler

Alle sjefene har dratt fra Stadion

Tre av Brann-sjefene møttes på Stadion søndag. Fremdeles vil ingen av dem si hva som skjer.

LES SAKEN