Nei, Grønn Ungdom, vi leker ikke miljøpolitikk

Unge Venstre og KrFU svarer: Arbeiderpartiets forslag er hyklersk og populistisk.

Publisert Publisert

TROVERDIGHET: Vår troverdighet i klimaforhandlinger er allerede fallende. Selger vi oss ut av kull, vil det henge igjen et spørsmål om vi gjør det for å fremme vår viktigste eksportartikkel, nemlig gass, skriver Unge Venstre og KrFU. Foto: Lindebotten, John

  • Leder Unge Venstre
  • Leder Krfu; Tord Hustveit
  • Emil Erstad
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
Les også

Venstre og KrF leker bare klimapolitikk

KrF og Venstre har inngått en historisk avtale med regjeringen om å la et uavhengig utvalg gjennomgå konsekvensene av å selge oljefondet ut av kull, olje og gass. Det er ingen overraskelse at Arbeiderpartiet er misfornøyde med at vi går lengre i klimapolitikken en de ønsker, men vi er overasket over at også Grønn Ungdom er mot forslaget. Bakgrunnen for forslaget er at Arbeiderpartiet ønsker å utrede muligheten for å trekke oljefondet ut av kull. Det er bra Arbeiderpartiet etter åtte år i regjering endelig er opptatt av miljø, men for Venstre og KrF går de ikke langt nok. Vi valgte derfor å gå til regjeringen for å forhandle frem et alternativt forslag.

Spørsmålet er altså om man ønsker at regjeringen skal hasteutrede et salg av oljefondets investeringer i kullselskaper, som kun er 0,08 prosent av fondets verdi. Eller vil man støtte forsalget Venstre og KrF fikk forhandlet frem med regjeringen: en grundig uavhengig analyse av konsekvensene ved å selge oljefondet ut av både kull, olje og gass. For oss er det klart hvilket forslag vi støtter. Får vi til en større endring i måten fondet blir forvaltet på, vil det kunne være en modell for resten av verden. Et uttrekk fra bare kull vil for det første fremstå som ganske hyklersk fra petroleumsaksjonen Norge.

Vår troverdighet i klimaforhandlinger er allerede fallende. Selger vi oss ut av kull, vil det henge igjen et spørsmål om vi gjør det for å fremme vår viktigste eksportartikkel, nemlig gass. Får vi til en større endring hvor vi også selger oss ned i petroleum kan ingen stille spørsmål ved våre motiver og vi vil være en modell for resten av verden. Det er overaskende at Grønn Ungdom ikke støtter dette forslaget. Stemmer vi for utelukkelse av kull nå, har vi i praksis lukket døren for enhver diskusjon om Statens Pensjonsfond Utland og olje i lang, lang tid framover. Vi tror at vi kan oppnå mer for klodens miljø og klima i samarbeid med regjeringen i løpet av et år fram i tid, fremfor å kaste oss på Aps rimelig populistiske forslag om kull i dag.

Når Grønn Ungdom bruker denne avtalen som et eksempel på at det ikke gir gevinst å søke makt, er det en skivebom. Her har vi fått til en grundig uavhengig analyse av hvordan vi skal forvalte oljefondet i fremtiden. Vi er ganske sikre på hva den vil gi oss, og når de analysene kommer tilbake vil vi få til en historisk endring av oljefondets forvaltning. I valgkampen snakket Grønn Ungdom mye om at miljøpartiene må stå sammen mot de fossile. Det ser vi nå er tomme ord. De har brukt de siste dagene til å angripe et forslag de ennå ikke har sett. Det er slik at den som ler sist ler best. Denne gangen er det heldigvis miljøet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. De borgerlige vil utrede mer enn nei til kull

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…