Anita mot strømmen

Den politiske motstrømmen blir trolig for sterk for et politisk comeback for Anita Apelthun Sæle. Men KrF vil merke at hun har en målrettet, politisk menighet i ryggen.

Publisert Publisert
  • Trine Eilertsen
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Det skorter ikke på den politiske erfaringen for Anita Apelthun Sæle. Hun har 12 år på Stortinget bak seg, og er leder i Kristelig Folkepartis Kvinner. I andre partier ville begge deler ha talt for at Apeltun Sæle fikk en høy plassering på stortingslisten hvis hun ønsket det. Det ønsker Apelthun Sæle, men det får hun neppe.

ÅRSAKEN ER AT Apelthun Sæle og støttespillerne hennes nærmest skremmer vannet av moderate KrF-ere. De råder fremdeles grunnen i Hordaland, om ikke i Bergen. Leder av Bergen Vest KrF, Bjarte Ystebø, er talsmann for Anita-kampanjen. Ystebø, som for sikkerhets skyld er assisterende redaktør i den Finn Jarle Sæle-styrte publikasjonen Norge IDAG, er krystallklar på hvorfor Anita Apelthun Sæle nå trengs på Stortinget. Der skal hun kjempe mot den nye ekteskapsloven, og sørge for en borgerlig flertallsregjering. Den skal utstyre seg med en utenriksminister som støtter Israel, på ordentlig. Skal KrF vinne frem, står samarbeid med Frp høyt på listen.

Nå finnes det knapt en Krf-velger som ikke er mot den nye ekteskapsloven, eller som ikke har et hjerte for Israel. Men politikken til Apelthun Sæle og Ystebø oppfattes av mange i partiet som for ekstrem. En ting er at det ikke finnes noe flertall på Stortinget for å endre ekteskapsloven, og at en kamp mot den fremstår omtrent like fåfengt som en kamp mot abortloven. For mange i KrF er det utenkelig å samarbeide bredt med Frp, et parti som mener det stikk motsatte av KrF i spørsmål om alkohol, porno, bioteknologi, abort og bistand. For dem er det ikke nok at Frp veiver med Israel-flagget innimellom, eller er enige med KrF i en tapt sak som ekteskapsloven. Kjernen og ledelsen i partiet har, siden KrF jevnlig begynte å delta i regjeringer, satset på en tydelig sentrumsprofil, med noen få, utvalgte hjertesaker. Partiet har jobbet med noenlunde realistiske mål, som kontantstøtte og bevaring av kristen formålsparagraf. I regjering har KrF markert seg på sosialpolitikk og bistand.

SELV OM DET er lite sannsynlig at Apelthun Sæle vinner frem i Hordaland KrF, er det interessant at hun dukker opp igjen som hun gjør. Mange tenkte at Apelthun Sæle og støttespillerne hennes ville gi seg etter det overtydelige nederlaget i forrige nominasjonskamp. Da tapte Apelthun Sæle en kampvotering mot Laila Dåvøy med sifrene 42-103.

Nederlaget kom etter 12 år på Stortinget, der Apelthun Sæle var en tydelig stemme på vegne av deler av Kristen-Norge. Frikirkelige miljøer, med ideologisk påvirkning fra det kristenpolitiske USA, hadde en talskvinne i Apelthun Sæle. Flere, ikke minst på Vestlandet, savner denne stemmen.

APELTHUN SÆLE HAR det noen vil kalle mørkemannstandpunkter i flere saker. Men den direkte stilen, evnen til å buse ut med det flere enn hennes egne velgere tenker, men ikke våger å si, var en styrke for Apelthun Sæle. Ikke i forhold til partiledelsen, som nok trakk et lettelsens sukk da den profilerte, men ustyrlige sotrapolitikeren forsvant ut av Stortinget i forrige runde. Men blant det magiske velgersegmentet «folk flest».

For Apelthun Sæles støttespillere er det heller ikke noe problem at hun alltid har stått på utsiden av hovedstrømmen i partiet, og for eksempel aldri har vært aktuell som statsråd. Med Frps vekst, og frieri til den karismatiske delen av Kristen-Norge, ser Ystebø og hans miljø en mulighet for at nettopp deres saker skal få større politisk betydning.

BÅDE BA OG DagenMagazinet har skrevet at Ystebø og miljøet rundt Apelthun Sæle er i gang med en kampanje for å sikre henne plass på listen i høst. De har lykkes i forsøk på å flytte KrF til høyre før, med en byrådsavtale mellom KrF, Høyre og Frp i Bergen som et høydepunkt. Det er en avtale moderate KrF-ere i Bergen var, og er, ekstremt skeptiske til. Høyrefløyen i KrF i Bergen har vist at de har vilje og evne til å utnytte et politisk spillerom når det byr seg. Nominasjonsmøtet i partiet i høst vil vise om denne fløyen har styrket seg de siste årene. Men det er liten grunn til å tvile på at det fra nå og ut foregår tung motmobilisering for å stoppe Anita Apelthun Sæles stortingsdrøm.

Hva tror du om et comeback? Si din mening her.

KARISMATISK RYGGDEKNING: Resultatet av kampanjen for Anita Apelthun Sæle vil illustrere den politiske styrken til de karismatiske kristne miljøene i Bergen og omegn.

Publisert