Unisex-toalett er det dummeste siden Cola med kirsebærsmak
SKRÅBLIKK: Erik Hanøy oppdaget til sin fortvilelse at han hadde havnet på unisex-toalett.
- Erik Hanøy

Jeg sto helt stille inne i båsen på toalettet. For tredje gang tok noen i dørhåndtaket, men etter litt risting så forsto vedkommende at det var opptatt. Jeg ventet tålmodig på at toalettet skulle tømmes for folk, slik at jeg kunne snike meg ubemerket ut, men det virket håpløst.
Jeg kunne høre at det stadig kom inn nye folk, de skravlet og lo og de hadde åpenbart ikke dårlig tid. Det hadde derimot jeg, om kun to minutter var det forventet at foredraget mitt skulle starte.
La oss spole tiden litt tilbake. Jeg var på besøk hos en bedrift for å holde foredrag. Jeg pleier alltid å lette på trykket like før jeg starter, og siden jeg ikke var kjent i lokalene, spurte jeg om hvor jeg kunne finne toalettet. Jo da, det var ned gangen og til høyre. Jeg fant fort frem, og siden mine arbeidsoppgaver kunne utføres stående, siktet jeg meg inn på nærmeste urinal.
Fikk du med deg denne?
Erik Hanøy om sine taxi-opplevelser i utlandet
Det var bare ett problem: Det var ingen urinaler å se. Det folketomme toalettet inneholdt kun tre vasker og fire båser. «Oisann, nå har jeg forvillet meg inn på dametoalettet», tenkte jeg, og tre raske skritt senere befant jeg meg ute i gangen.
Etter 30 sekunders resultatløs leting etter herrenes forjettede rom, fortalte blæren min at jeg måtte ta en spansk en. Må man, så må man, jeg snek meg inn på dametoalettet og fant en bås. Sekunder senere hørte jeg to damer komme inn, og dermed var jeg fanget. Nå er det vel neppe noen stor forbrytelse å trenge seg inn på damenes territorium, alle som har vært på konsert på Koengen vet at det finnes kvinner som ikke nøler med å sette seg på huk inne hos guttene, men jeg tenkte at det neppe ville være en perfekt start på jobben som foredragsholder.
Minuttene gikk. Til slutt var det ingen vei tilbake. Jeg gikk ut av båsen og hadde klart et unnskyldende smil og en avvæpnende kommentar. Overraskende nok kom det ingen reaksjon. Damene sto og dillet med sitt foran speilet, det var ingen som tok notis av min tilstedeværelse. Det var kanskje ikke så rart, for den som overtok min bås var en mann.
Bedriften opererte altså med et unisex-toalett, der både menn og kvinner har adgang. «Ja, det har vi, og det er kjempekoselig», kunne en av damene smilende fortelle meg.
Tja, jeg vet nå ikke helt, jeg er en ivrig tilhenger av likestilling, lik lønn for likt arbeid, og så videre. Jeg var også i min tid sterkt opptatt av å boikotte artister som støttet Sør-Afrikas apartheidpolitikk, men her går altså grensen for min del.
Jeg foretrekker ganske enkelt å gjøre mitt fornødne på et toalett der det kun er adgang for menn.
Skråblikk:
Hvorfor er det ille at menn går i tights?
Unisex-toalett er i mine øyne den verste ideen siden Coca-Cola fant ut at de skulle lage cola med kirsebærsmak.
Jeg har en rekke argumenter for å forsvare mitt syn. Jeg skal ikke plage dere med alle, men de to viktigste er at jeg ikke er komfortabel med at en kvinne skal gå inn i en bås jeg nettopp har brukt (særlig hvis jeg har bedrevet tungt arbeid, hvis du forstår hvor jeg vil hen). Det samme gjelder også motsatt vei. Det er visse ting om kvinner jeg ikke ønsker å vite noe om.
Etter foredraget tok jeg en prat med en av de mannlige ansatte om Unisex-løsningen. Han mente at den fungerte fint, riktignok etter litt tilpasning. Han var for eksempel blitt ekstra nøye med å gjøre skikkelig rent etter seg, og han hadde alltid med seg en lighter som kunne fjerne det som eventuelt måtte oppstå av vondt lukt.
En av de kvinnelige ansatte var også positiv til løsningen, særlig etter at hun hadde tatt for seg mennene og forklart dem at toalettringen skal være oppe når de later vannet. Det hadde visstnok vært en del innkjøringsproblemer akkurat på det området.
Til tross for disse tilbakemeldingene så er jeg fortsatt skeptisk. Jeg ønsker et friområde forbeholdt oss mannfolk, og ser helst at menn og kvinner også i fremtiden får tildelt hvert sitt toalett.
Les også:
Er barna dine urolige på flyet? Her er løsningen!
Det er mulig at jeg er i ferd med å bli gammelmodig i tankesettet. Unisex er kanskje normen om noen år, men ingen kan tvinge meg til å like det.
Men rett skattbare rett, jeg ser faktisk en svært positiv effekt av det hele. Med både menn og kvinner i rommet, så tror jeg at vi endelig kan få bukt med et av universets største problemer:
Jeg skal like å se den mannen som tør å forlate et unisex-toalett uten å vaske hendene.