Når Obama smiler

Barack Obama smiler til Iran, og verden faller til ro. Men vi hadde et problem med Iran også, ikke bare med USA. Det er ikke forsvunnet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

DET ER BEDRE å snakke med iranerne enn å bombe dem. Europa ble mer redd Bush-administrasjonen enn det iranske regimet. En amerikansk eller israelsk militæraksjon mot iranske mål kunne sette hele Midtøsten-regionen i brann. Men skaffer Iran seg atomvåpen, får det følger, også ut over Midtøsten-regionen. Det gjaldt altså å unngå både amerikanske og iranske bomber. Nå har Obama gjort det Europa ønsket av USA; den nye presidenten sier at han vil prøve diplomatiet i stedet for de militære truslene. Da er spørsmålet hva Iran gjør.

Obama krever at også iranerne endrer kurs. Teheran svarer at det er USA som har vært problemet, ikke Iran. Det er mer enn forutsigbare ord før alt så kommer i bevegelse. President George W. Bush påvirket ikke Iran ved å skremme landet. Europa oppnådde heller ikke noe ved å lokke med belønning for iransk imøtekommenhet. Europa og USA deler nå ansvaret for å få Iran i tale. Det kan bli tungt.

OBAMAS INVITT falt sammen med en tale der ayatollah Ali Khamenei, Irans virkelige leder, understreket at landets atomprogram ikke skal oppgis. Iran hevder at målet er sivil kjernekraft. Det internasjonale samfunnet har tvilt, mens USA mente å vite at Iran løy. Bush-administrasjonen manglet som kjent troverdighet når den uttalte seg om andre staters masseødeleggelsesvåpen. Men IAEA, Det internasjonale atomenergibyrået, har ment at Iran ikke gjør nok for å berolige, og det er IAEA vi skal lytte til. Irans atomprogram er ikke bare noe USA og Iran har kranglet om og som det nå kan bli fred om, siden Bush er borte. Beviset på at også Iran endrer kurs ligger i graden av samarbeid med IAEA.

DET KOMMENDE VALGET i Iran kan gi håp om en annen president enn Mahmoud Ahmadinejad, selv om presteskapet uansett har siste ord. Derfor er Ahmadinejad på vakt. Han bygget sin posisjon på å fremstille USA som ondets imperium. Tåler han en forståelse med Israels beste venn? Obamas utstrakte hånd er en hjelp til reformvennlige krefter i Iran før presidentvalget. Derfor er Obamas nye kurs en trussel mot Ahmadinejad. Ali Khamenei er også på vakt. Vil Obama undergrave presteskapet ved å vise iranerne, et moderne folk, USAs vennlige ansikt?

Obamas kursendring er positiv. Men vårt problem i forholdet til Iran består, og må løses.

Publisert: