Frykter kaos i sentrum

Både Vaskerelven og Håkonsgaten blir helt stengt for gjennomkjøring fra april i år til september 2006. Næringsdrivende frykter kaos og fall i omsetningen.

FRYKTER ARBEIDSPLASSEN: Unni Torgersen driver butikken Ordning & Reda i Vaskerelven. Hun frykter at halvannet års graving i Vaskerelven vil ta livet av butikken hennes.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Vaskerelven har vært stengt i to uker, og mange bilister har irritert seg over de lange kødannelsene inn mot sentrum. Om to uker skal gaten åpnes igjen, men det blir ikke lenge.

For Statens vegvesen planlegger store arbeider i gatene i sentrum. 1. april stenges Håkonsgaten for all gjennomkjøring helt frem til 1. oktober 2006. I september stenges Vaskerelven igjen for et helt år.

Det vil skape trafikkaos, innrømmer prosjektleder Asbjørn Valen i Statens vegvesen.

— Dette vil gi oss noen problemer i Engen/Jonsvollskvartalet. I tillegg blir det økt trafikk ned mot Nøstet når Klostergarasjen åpner, sier Valen.

Omkjøring skiltes ikke

På et frokostmøte i Bergen Næringsråd i går møtte Vegvesenet og kommunen representanter for næringslivet. Valen redegjorde for noen av omkjøringsmulighetene i byggeperioden, men gjorde det klart at han vil at trafikken skal gå i tunnelen under Nygårdshøyden.

— Omkjøringsmulighetene vil ikke bli skiltet, sier Valen.

Det reagerte flere av de næringsdrivende i salen på. Senterleder Geir Kaland på Galleriet mener Vegvesenet er arrogant når det ikke aktivt prøver å hjelpe biltrafikken i anleggsperioden.

— Når kjøremønsteret skal hemmeligholdes, da blir jeg overrasket, for å si det mildt. Vi prøver å ikke syte, men vi blir ikke tatt med på råd når ting skjer. Detaljhandelen i sentrum har vært synkende i flere år, sier Kaland.

Han fremholder at det er mulig å kjøre gjennom Kaigaten mellom klokken ti og 14, men at ingen gjør det fordi de ikke vet om det.

— Jeg er mest bekymret over holdningene og den utrolig arrogansen vi møtes med fra Vegvesenet. Resultatet av dette arbeidet blir veldig bra for byen, men byen må være tilgjengelig mens vi venter, sier Kaland.

- Fryktelig redd

På møtet reiste også Unni Torgersen seg opp for å kritisere Vegvesenet. Hun driver butikken Ordning & Reda i Vaskerelven, og ante ingenting om at hele gaten skal stenges frem til høsten 2006. Hun frykter at arbeidene skal hindre kundene i å komme til butikken.

— Er jeg en av dem som Bergen er villig til å ofre for at det skal bli fint til slutt?, spør Torgersen.

Hun reagerer på at hun bare fem dager før gravingen begynte i Vaskerelven, fikk en lapp stukket inn gjennom døren. Da hadde hun i tre måneder forsøkt å få informasjon fra Bergen kommune, uten hell.

— Det virker ikke som om de helt vet hvordan trafikkavviklingen skal være. Hver gang ser det ut som om det er første gangen de graver, sier hun.

Publisert: