Derfor er livet best etter 40

Krise! Hvilken krise?

Publisert Publisert
 • Erik Hanøy
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

For drøyt 10 år siden var jeg midt i 30-årene, og fikk stadig kommentarer fra mine omgivelser om at 40-årskrisen nærmet seg. Dette myteomspunnede fenomenet som rammer menn som er ferdig med alt som kan minne om ungdomstid. Da er det visstnok på tide å gjøre alt man enda ikke har rukket over, som f.eks å kjøpe seg motorsykkel, en bil uten tak eller å bytte ut fruen med en yngre modell.

40-årskrisen, en tilstand der man oppdager at man faktisk ikke er udødelig, følelsen av at livet fyker av gårde mens man selv er for opptatt til å nyte det. Erkjennelsen av at det er for seint å snu, du har tatt valg i livet som det ikke lenger er mulig å endre på. Du har den utdannelsen du har, veien videre i yrkeslivet er staket ut, du har unger og partner, forpliktelsene tynger deg som en sementblokk rundt beina, du vet en slik som Al Capone og gutta brukte når de ønsket å kvitte seg med brysomme folk. Du blir rett og slett presentert for resten av ditt liv, uten å kunne gjøre noe annet enn bare å henge med.

Før møtte jeg kjentfolk på byen. Nå treffer jeg dem på fotballcup:

Les også

Finnes det noe bedre å bruke en søndagsmorgen til?

Da sniker det seg kanskje inn en følelse av du at du ikke lenger har kontroll, og da er det kanskje forståelig at noen velger å trekke i nødbremsen. Plutselig ser du disse desperate menneskene med motorsykkelhjelm på hodet og en feita Harley mellom beina, kjøpt brukt på nettet. Noen går til og med enda lenger, og kjøper seg en racersykkel og sånn tettsittende sykkeldrakt? De trengte rett og slett en ny hobby, noe som kunne hjelpe dem med å avreagere.

Er det virkelig slik det er? Er overgangen fra 30 til 40-årene så ille?

Et av livets store mysterier:

Les også

Blir støvsuging mer effektivt når det er fotball på TV?

Etter min mening er svaret nei, jeg har kommet inn i siste halvdel av de 40, og må ærlig talt si at livet aldri har vært bedre. For 10 år siden stresset jeg livet av meg for å fordele tiden mellom jobb og familie, jeg hastet avgårde for å rekke fotballtreninger, dugnader, barnebursdager og andre plikter som stadig dukket opp. Skulle man unne seg en middag med fruen på restaurant, medførte det en bråte med forberedelser, punkt 1 var alltid det vanskeligste, å skaffe barnevakt.

I dag har ungene blitt til ungdommer, de er selvstendige individer som er i stand til å passe på seg selv, og de stiller opp som barnevakter for minstemann ved behov. Nå kan vi stort sett gå ut akkurat når det passer oss, vi har rett og slett fått mer tid til oss selv!

Mysteriet:

Les også

Hvem er egentlig disse gamle som ikke klarer å slå på en PC?

Ja, vi er 10 år nærmere døden, og ja, det er nok for sent å utdanne seg til lege eller advokat, men pliktene har blitt færre, friheten har økt! Vi kan f.eks ta en spontan tur på Løvstakken en søndag formiddag, kun min kone og meg. For 10 år siden måtte vi ha drasset med oss hele bøtteballetten, noe som ville medført forberedelser på nivå med en middels stor ekspedisjon til Antarktis!

De fleste får det også bedre økonomisk etter de fylte 40, dette skyldes gjerne at boliglånet kryper nedover, man har kanskje jobbet seg opp til bedre lønnsbetingelser og regningene fra barnehage og SFO er forduftet. Bedre tid og bedre råd, det høres da virkelig ikke så ille ut?

Det store juledilemmaet:

Les også

Vil du ha ekte juletre, eller et laget av olje?

Okay, jeg kommer nok aldri til å oppnå alle mine mål, men er det virkelig så farlig? Det sies jo uansett at det ikke er sunt å lykkes i alt man gjør. Forrige helg var jeg invitert i en 40-årsdag, jubilanten valgte å omtale festen som en feiring av sine første 40 år. Han hadde hodet stappfullt av spennende planer, og var ikke i tvil om at han var i ferd med å gå inn i sin beste alder.

Derfor har jeg noen beroligende ord til deg som befinner deg i 30-årene, bare slapp av, du trenger ikke grue deg. Livet er faktisk best etter de 40!!

Nei, nå må jeg avslutte, det er på tide med en treningsøkt på racersykkelen. Jeg må bare åle meg inn i den trange sykkeldrakten først.

Da Hanøyen kom i styret:

Les også

I årevis klarte Hanøy å snike seg unna FAU og komiteer

Publisert
 1. Skråblikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Husker du da blyanten var en viktig del av musikken?

 2. Blir du med på nachspiel? 

 3. Jeg fikk panikk da jeg tok skjønnhetsoperasjon

 4. En veldig pinlig julefortelling

 5. Egget som ble til 216 millioner høns!

 6. Snill mann, men en hissig bilist

 7. Mission impossible: 24 timer uten internett

 8. Hvorfor hilser vi egentlig på fremmede når vi går på tur?

 9. Hvorfor selger de blyanter i parfymeavdelingen?

 10. Kampen om garderobeskapet

 11. 13 tenåringsjenter kastet meg ut av mitt eget hus!

BT anbefaler

Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320

Nå kan du på film og bilder se hvordan Bergen trolig så ut i middelalderen.

LES SAKEN