Drapsvåpenet kan være funnet

Politiet har funnet en kniv i nærheten av stedet hvor 15 år gamle Benjamin Hermansen fra Holmlia i Oslo ble drept fredag kveld.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Kniven kan være drapsvåpenet, melder både VG og Dagbladet. Kniven er til kriminaltekniske undersøkelser, og det vil bli tatt prøver ved Rettsmedisinsk institutt for å kontrollere om noen av de siktede kan knyttes direkte til våpenet.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen sier at bevisene mot de fem arresterte er styrket, men han vil ikke gå inn på hvilke beviser politiet har sikret av taktiske årsaker.

Varetekt Mandag framstilles de fem siktede, tre menn og to jenter, for varetektsfengsling i Oslo forhørs-rett. De tre mennene — Ole Nicolai Kvisler (21), Erik Lauritsen (20), Peter Gundersen (21) - er kjente nynazister som tross sin unge alder har klart å spre hat og ondskap ved flere anledninger. Samtlige siktede nekter straffskyld.

Kvisler, Lauritsen og den ene jenten var under etterforskning, etter at de lørdag 2. desember i fjor stakk ned og skadet en pakistansk mann med kniv i Oslo.

Ifølge politiavdelingssjef Abrahamsen var grunnen til at de tre ble løslatt at de erkjente kniv-stikkingen. Lauritsen ble i sommer dømt til ni måneders fengsel for å ha tent på to gatekjøkken på Nordstrand. Han står fortsatt i soningskø.

Jakt på nynazist Ifølge Dagsavisen jakter politiet på et kjent medlem av nazi-gruppen Boot Boys. Mannen skal ha vært som sunket i jorden etter drapet på Holmlia.

Politiinspektør Gunnar Larsen sier til avisen at mannen først vil bli etterlyst dersom det etter avhør og etterforskning viser seg at han kan ha vært på drapsstedet.

Ifølge overvåkingssjef Per Sefland er Boot Boys Norges mest ekspansive nazi-gruppe, og de rekrutterer medlemmer helt ned i 14-årsalderen.

— Boot Boys er den grupperingen i det høyreekstreme miljøet som har vist en økende krimina-litet og lavere terskel for voldsbruk, sier Sefland til VG.

Politikere reagerer Det brutale knivdrapet har sendt rystelser helt inn i stortingssalen. Senterpartiet forlanger nå at justisministeren redegjør om det norske nazimiljøet og hva som skjer i disse miljøene.

— Jeg trodde politiet hadde nazigrupperingene under kontroll. Her må justisministeren redegjø-re. Det holder ikke at statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Hanne Harlem besøker politimesteren i Oslo for å bli briefet, sier justispolitisk talsmann i Senterpartiet, Tor Nymo.

Men justisminister Hanne Harlem ville søndag kveld ikke kommentere saken.

Parlamentarisk leder i KrF, Kjell Magne Bondevik, vil ha vekk alt av nazistiske miljøer.

— De nynazistiske miljøene må rulles opp og sprenges, sier Bondevik til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg er også tydelig rystet over det som er skjedd.

— Dersom det er riktig at dette er et rasistisk motivert drap, så er det et dypt alvorlig uttrykk for hvilken trussel rasisme og intoleranse representerer mot vårt samfunn. Det må vises null toleran-se mot alle typer voldsbruk, skriver Stoltenberg i en pressemelding.

Ungdommer i sjokk Og det er slett ikke bare politikerne som reagerer. Ungdomsmiljøet på Holmlia er i sjokk etter at Benjamin Hermansen helt umotivert ble stukket ned og drept

— Benjamin gjorde ingen noe vondt. Han var snill og full av kjærlighet. Jeg så virkelig opp til ham. Det er helt ufattelig at noe sånt kunne skje, sa 15 år gamle Victor Lopez. Han var en av Benjamins beste venner, og holdt en tale under en minnehøytidelighet som samlet flere hundre mennesker søndag.

NTBOslo

Les også: Horn vil forby naziorganisasjoner Gjengedal senker fengslingsterskelenBootboys - livsfarlig miks av vold og rasisme

Publisert
BT anbefaler

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå blir det slutt på dette: – I år har det eksplodert

  2. – De som har gjort dette, har kanskje ikke helt sett for seg omfanget

  3. Her møter kommunen mannen som sperret turstien

  4. Dobbel dose trøbbel for hotellsjef. – Tristeste som finnes.

  5. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

  6. Brann gjør endringer før søndag: – Vi skal virkelig knuse dem