Egget som ble til 216 millioner høns!

SKRÅBLIKK: Erik Hanøy «redder verden» med enkel matematikk.

Publisert Publisert

HVEM KOM FØRST: Høner og egg kan illustrere dyp filosofi. Også for Erik Hanøy. Foto: Fotolia

  • Erik Hanøy
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Jeg må innrømme at jeg er veldig glad i egg, favoritten er bløtkokt (fire minutter) som jeg nyter med litt meierismør og salt. En brødskive med speilegg er heller ikke å forakte, det smaker godt og tar kort tid å tilberede. Nå har jeg ikke ført noen statistikk over konsumet mitt, men hvis jeg skal tippe så glir det ned tre egg i uken. Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt så plasserer jeg meg da omtrent rundt gjennomsnittet for den norske befolkningen.

Hva ville skjedd dersom jeg økte mitt forbruk fra tre til fire egg i uken? Det er fort gjort å tenke at det ikke har noen betydning, 52 egg i året ville neppe fått champagnekorkene til å sprette hos eggprodusentene, men det kan faktisk utgjøre en gigantisk forskjell.

Det store juledilemmaet:

Les også

Vil du ha ekte juletre, eller et laget av olje?

Jeg inviterer deg nå til å bli med på en liten tankerekke, la oss si at alle i Norge fant ut at de skulle spise ett egg ekstra i uken. En verpehøne legger på en uke i gjennomsnitt 6 egg, og med drøye 5 millioner nordmenn så betyr det at vi trenger 835 tusen nye høner for å dekke den økte etterspørselen! Tenk litt over disse tallene, dersom vi alle spiser noe så lite som ett ekstra egg i uken så trenger vi altså en uhorvelig mengde flere høns!

Hva dersom vi ser for oss at samtlige kinesere får lyst til å spise dette ekstra egget, Kina er jo ikke akkurat folketomt, i øyeblikket har de en befolkning på over 1,3 milliarder. Enkel matematikk forteller oss da at kineserne må gjøre plass til 216 millioner nye verpehøns!

Da Hanøyen kom i styret:

Les også

I årevis klarte Hanøy å snike seg unna FAU og komiteer

Jeg kan selvsagt dra tankerekken videre, for på jorden er vi nå over syv milliarder mennesker. Del dette beløpet på seks, så ser du hvor mange ekstra høner som må til dersom alle skulle finne på å følge mitt eksempel.

Hvor vil jeg egentlig med alt dette pratet om egg og høner? Vel, poenget er ganske enkelt, en veldig liten endring i din egen atferd kan få et enormt omfang, dersom andre følger ditt eksempel.

Slips, ikke pannebånd:

Les også

Erik Hanøys åtte julebord-regler for voksne menn

Hvis alle bileiere på jorden hadde latt bilen stå en dag i uken, hvor mye forurensning hadde vi ikke da spart atmosfæren for? Mye, veldig mye!!

Det er vel og bra med klimamøter der verdens ledere treffes, men den store forskjellen er det faktisk du og jeg som kan utgjøre. Tenk litt på det, mens jeg lager meg et speilegg…..

Publisert
  1. Skråblikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Snill mann, men en hissig bilist

  2. Hvorfor hilser vi egentlig på fremmede når vi går på tur?

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN