Vil boikotte Clemets prøver

Elevorganisasjonen oppfordrer elevene til boikott av de nasjonale prøvene. Men Kristin Clemet advarer elevene: Det kan få konsekvenser.

Publisert Publisert

AKSJONSMØTE: Flere skoler i Bergen varslet på et møte i går kveld at de vil oppfordre alle elevene til boikott, andre gjør det ikke. Erik Haltenborn (til høyre) på Årstad videregående vil boikotte prøven, mens Magnus Røhte ved Rothaugen skole ikke har nasjonal prøve i år. Bak: Sondre Munthe-Kaas ved Langhaugen skole (med lue).<p/>FOTO: HELGE SKODVIN

KRISTINE HOLMELID

Offentliggjøring av nasjonale prøver på internett fører til rangeringer av A— og B-skoler, mener Elevorganisasjonen, som oppfordrer elever om å ikke svare på prøvene.

Utdanningsminister Kristin Clemet reagerer sterkt på at det blir oppfordret til boikott. Det vil bli reaksjoner overfor elevene, sier Clemet. Trolig vil skolene kunne ramme elevenes ordenskarakterer.

Møte i Bergen

I går ble resultatene fra fjorårets nasjonale prøver langt ut på internett. Elever, lærere, foreldre og andre interesserte kunne da gå inn for å se hvordan deres skole gjorde det i forhold til landsgjennomsnittet.

Elevorganisasjonen, som er norske elevers interesseorganisasjon, er sterk motstander av prøvene. De mener de gir et feilaktig bilde av skolen og fører til ensretting av opplæringen. Også under de første nasjonale prøvene i fjor var det aksjoner.

I går møttes rundt 30 elever fra skoler i Bergen for å diskutere en boikott av prøvene. 25.januar skal tiendeklasse testes, to dager etter er det grunnkurselever i videregående sin tur. Noen av elevrådene er klare på at de vil oppfordre til boikott, andre ikke.

— Elevene tjener ikke på Clemets system. Vi forventer massive protester over hele landet, og spesielt i Hordaland, der aksjonen startet i fjor, sier aksjonsleder Mathias Hunskår Furevik.

- Pinlig av Clemet

I går ettermiddag sendte Kristin Clemet ut en pressemelding der hun mener at elevene misforstår.

— Et viktig formål med prøvene er å gjøre det lettere for læreren å tilpasse undervisningen til hver enkelt elev. Ved ikke å levere de nasjonale prøvene mister eleven en mulighet til tilpasset opplæring, sier Clemet.

— Elevorganisasjonen må være klar over hvilket ansvar de påtar seg når de oppfordrer elever til ikke å få et slikt grunnlag for tilpasset opplæring, heter det fra Clemet.

— Dette er pinlig. Clemet prøver her å kneble elevene, og vil hindre dem i å si sin mening. Dette gjelder en gruppe som har minimal innflytelse, sier leder for Elevorganisasjonen, Solveig Tesdal.

- Prøver å skremme

— Clemet bryter spillereglene her. Stortinget har oppfordrer henne til å ha god dialog med elever, lærere og foreldre når det gjelder nasjonale prøver. Det hun her gjør er å prøve å skremme oss, sier elevlederen.

Offentliggjøringen av prøvene i går førte til at det i perioder i går ettermiddag var umulig å komme inn på nettsidene, trolig på grunn av stor interesse.

Fjerde trinn har hatt prøver i lesing og matematikk og tiende trinn i lesing, matematikk og engelsk. Resultatene viser små forskjeller mellom hver skole, men store forskjeller mellom elevene. I lesing er jentene klart bedre enn guttene.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Sjekk resultatene fra din skole

BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN