Noe er pill råttent

Nå må politikerne ta grep og presse legemiddelindustrien.

Publisert Publisert

PENGER: Den internasjonale handelsavtalen TRIPS fører til dyre medisiner og enorm profitt for legemiddelindustrien, skriver Thorleif Berthelsen. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Thorleif Berthelsen
    Antiprofitørutvalget i Rødt Hordaland
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Norske sykehus mangler stadig flere medikamenter. Blant over 140 ulike typer finner vi kritiske bedøvelses- og røntgenmidler og kreftmedisiner. Dette er en skandale, og sykehusene kan i verste fall ikke hjelpe pasienter med livstruende sykdommer. Som kreftpasient er jeg særlig opprørt, siden jeg har vært og er avhengig av alle de tre nevnte legemiddelkategoriene.

Enda verre er det at adm. direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustriforeningen bruker som hovedargument at mangel på legemidler skyldes eksplosjoner og branner i fabrikker (TV 2 19. august). Hun prøver å roe ned bekymrede pasienter og helsepersonell med at dette er uforutsette hendelser. Men skjer dette helt ut av det blå?

Les også

Møt legen som nekter pasientene sykmelding: «Nordmenn er blitt som bortskjemte enebarn»

Den internasjonale handelsavtalen TRIPS hindrer andre produsenter å lage livsviktige medisiner og fører til privat monopolisering. Det gir unødig prisvekst. Legemiddelindustrien er altfor lite offentlig regulert og får det stort sett som de vil. Derfor er også profitten enorm, noe som fører til at rådyr medisin for å hjelpe blant annet lungekreftpasienter ikke innføres i det offentlige. Og i den såkalte Prioriteringsmeldingen argumenterer regjeringen for at pasienter må betale et såkalt mellomlegg for å få bedre behandling enn hva det offentlige tilbyr. Dette stinker og er dypt urettferdig. Norsk helsebehandling snikprivatiseres.

Nå må politikerne ta grep og presse legemiddelindustrien. Vi bør følge etter Sør-Afrika og India og bryte TRIPS-reglene ved å lage billig, men like god kopimedisin med samme virkestoff. Vi må ikke akseptere privat medisinmonopol. Vi kan begynne med å avvise Bekkemellems idiotiske argumenter.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg