«Kan jeg sende hunden min alene på bussen?»

Av og til godter bussjåføren seg på jobb.

Publisert: Publisert:

ACTION: Det er ikke nattbussene som er verst. Vorspielbussene er langt mer spennende, skriver bussjåføren.

Debattinnlegg

Alf Helge Greaker
Dagleg leiar, Amicus Byanalyse

Å være bussjåfør er spennende fordi man kan møte underlige og spennende mennesker, med like mange forskjellige ideer. Det er også spennende fordi man etter endt arbeidsdag kan reflektere over sine egne fordommer. Generelt er arbeidsdagen svært rolig og trygg, og trafikken utenfor er det som krever mest oppmerksomhet.

Alf Helge Greaker

Rusbrukere er blant dem som kan gjøre meg usikker og utrygg på jobb. De kan opptre høyrøstet eller virke aggressive og ha en sjenerende adferd. Flere av dem betaler heller aldri billett og går om bord, noe som ofte kan være irriterende. En dag i forrige uke var det «en slik en», en voksen og sliten kar, tydelig preget av rusbruk, som kom hoppende ombord i sentrum. «Å nei», tenkte jeg. Men han kom frem og ville faktisk betale for seg. Han rotet med noen småpenger, men vi hadde et par minutter å gå på før avgang. Så pekte han på en av disse tiggerdamene som satt på et hjørne på utsiden, så sa han «Det der, se, gjør vondt i hjertet mitt». Så gikk han bort og gav henne en slant i koppen. Hun smilte og takket. Da han skulle av, ved Strax-huset, hjalp han en gammel dame med å komme seg ut med rullatoren. Siden jeg var opptatt med å ekspedere noen, var det svært behjelpelig for min del også. Etterpå kjente jeg at skammet meg litt.En morsom del av jobben min, foruten byens beste utsikt, er alle moroklumpene – også de edru – som kan dukke opp, med merkelige ideer. Hør bare:

— Billett? Du er ikke vekter. Du kan ikke gi meg bot, om jeg ikke har billett før jeg går ombord?!

Nei, men som på tog eller fly kan du ikke kreve å bli med uten billett, gitt. Jeg, som sjåfør har ingen plikt å ta deg med da, ser du.

Hurtigladeren på plass:

Les også

Gikk mobilen din i svart med Skyss-billett? Denne kan redde deg.

— Du, kan jeg sende hunden min på bussen? Alene? Det kommer en og henter den på Festplassen, jeg lover? Må jeg betale for ham?

Altså, hva tror dere?

— Jeg har kjøpt billett på mobilen (bredt smil, går og setter seg).

Bare husk at det er nattbillett, og den vil jeg gjerne se, før jeg kjører videre. Vedkommende begynner å plundre med mobilen.

— Åh, ja. Billett, ja. Du kan bare kjøre altså.

Jeg venter litt.

— Åh, OK. Jeg har ikke penger på reisekontoen. Men så kjør da.

Venninnen blander seg inn:

— Hun er ikke kjent i byen, altså.

He he, morsomt. Sier du det i New York eller London også? Neinei. Man blir godt kjent på fottur.

— Skal vi ?!

Hvordan vil dere vi skal løse dette da?

— Du kan ikke nekte oss å ta bussen.

Hæ? Spør man pent om å få sitte på, er jeg faktisk fleksibel, i de fleste tilfeller. Men når man starter med å lyge og diskutere, da skal man faktisk spørre ekstra pent og helst spandere kaffe.

Har du gyldig billett:

Les også

- Aktivere billetten? Det visste jeg ikke

Noen ganger godter jeg meg på jobb, faktisk. Og, ja, de gikk, begge kilometerne til sentrum.

For ikke så lenge siden ble det slåsskamp i bussen. Litt action. Det er mange år siden sist. Nattbussene er ikke mest utsatt, det er det vorspielbussene – helger mellom klokken 22 og 01 som er. Slik har det alltid vært.

Festløvene/brølapene fra Henrik Jægers vei og Haukeland begynte virkelig å klapse, knuffe og brøle i Allehelgens gate, utenfor politistasjonen! Jeg ringte og meldte, og politiet var raskt på plassen. Han med cowcoyhatten og hun med skinnhuen var borte, men politiet noterte seg mange navn og skulle forhøre seg med Tide Buss om kameraene ombord var i drift.

Aldri en kjedelig dag!

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg