Man trenger ikke fagkompetanse for å være et medmenneske

Frivillige bringer hverdagen med seg inn på sykehjemmet og kan bidra til det lille ekstra for beboerne.

UT PÅ TUR: Flere sykehjem har investert i egne rickshawsykler, som venter på å bli brukt av både pårørende og frivillige, skriver Margrethe Moss-Iversen Lundegård. Nylig var hun og datteren Mia på sykkeltur med Jan Sigurd Lunder, som bor på et sykehjem i Bergen. Foto: Privat

  • Margrethe Moss-Iversen Lundegård
    Frivillighetskoordinator, Etat for sykehjem, Bergen kommune
Publisert:

Eldreomsorgen er i endring. Etter at samhandlingsreformen trådde i kraft i 2012, har kommunen i større grad behandlingsansvaret for eldre sykehjemsbeboere, som i dag har et mer sammensatt og komplekst sykdomsbilde enn tidligere.

En større del av behandlingen som tidligere skjedde på sykehuset, skjer i dag på sykehjemmet. Det stiller strengere krav og krever mer ressurser av personalet enn før. Våre ansatte har derfor stor nytte av hjelp fra frivillige til å gi beboerne meningsfulle og tilpassede aktiviteter. Man trenger ikke fagkompetanse for å være et medmenneske, og heldigvis ser vi at flere og flere ønsker å gjøre noe.

Mange tenker kanskje at kommunen vil spare penger og bruke gratis arbeidskraft ved hjelp av frivillige. Men frivilligheten vil aldri være en erstatning for lovpålagte arbeidsoppgaver som ligger inn under kommunen. Det er kun et supplement på det sosiale feltet. De bringer hverdagen med seg inn på sykehjemmet og kan bidra til det lille ekstra for beboerne. At de er der fordi de har lyst og ikke på grunn av lønn, er av stor verdi for beboerne.

Frivillighet i eldreomsorgen strekker seg langt tilbake i tid. Røde Korseren Jens Meinich var sentral i oppstarten av arbeidet i Norge. I 1948 tok han med seg ideen om besøksvenner fra USA, der de hadde holdt på med dette siden 1918.

Ensomme mennesker på institusjoner har siden fått en lysere og lettere hverdag i flere tiår her til lands. Behovet for frivillige er dessverre ikke blitt mindre med årene, snarere tvert i mot.

I Bergen kommune er aktivitet og frivillighet på sykehjem blitt et satsningsområde. Vi får tilbakemeldinger fra takknemlige pårørende som opplever at mor eller far får innholdsrike dager, ikke bare en gang i måneden, men flere dager i uken.

Vi må heller ikke glemme at året består av flest hverdager, og de som bor på sykehjem er slitne og syke. Det er ikke alle som orker en aktiv dag hver eneste dag, og det skal vi respektere. For mange er det nok med en liten spasertur i sansehagen eller samtale over en kopp kaffe, og her har vi stadig behov for hjelp fra flere frivillige, både menn og kvinner i alle aldre.

Les også

Les datterens beretning om sykehjem: Pappas verste mareritt

På sykehjemmene skjer det mer enn man skulle tro når man leser i media. Kalfaret sykehjem har utflukt til Akvariet, sledetur på Frotveit gård, tur til Fløyen og til kafeer i sentrum. Personalet på Engen sykehjem er flinke til å hjelpe beboerne ut i hagen hvor de nyter lunch og kaffe. Beboerne på Åstveit sykehjem tas med til bryggekanten for å nyte ferske reker og hvitvin i solen.

Flere sykehjem arrangerer «drømmedager» hvor en beboer drar alene sammen med en ansatt eller frivillig ut på kino, Brann-kamp, handletur, restaurant eller det beboeren selv måtte ønske. Mye av dette er aktiviteter som foregår på formiddagstid i hverdagen, når beboerne er mer våken og opplagt.

Margrethe Moss-Iversen Lundegård

På ettermiddagstid og i helgene er det mindre aktivitet, og kanskje kan dette forsterke opplevelsen av at lite skjer for beboerne når pårørende er på besøk.

På Skjoldtunet har aktivitet – og frivillighetskoordinatoren så god hjelp av de frivillige, at alle aktiviteter som er satt opp på sykehjemmets månedsplan kan rulle og gå selv om koordinatoren en dag ikke kan delta selv. Dette er fantastisk, og noe vi kan klare takket være hjelpen fra fantastiske medmennesker, som bidrar med den tiden de har til rådighet.

Flere sykehjem har investert i egne rickshawsykler, som venter på å bli brukt av både pårørende og frivillige.

Frivillig arbeid en time i uken eller annenhver uke er mange ganger alt som skal til. Hva med å ta med seg minstemann på besøk til sykehjemmet, eller dra på sykkeltur i rickshawen sammen med beboeren? Har du en liten sjakkspiller der hjemme, kan de få møte en motspiller på sykehjemmet. Flere sykehjem har brettspill liggende, og hva er vel mer koselig enn å sitte og spille sammen?

Vi står klar for å ta imot dem som har lyst til å være med på det lille ekstra, som betyr mer enn man tror.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg