Statistikken gir grunn til Brann-optimisme

Ifølge den avdøde statistikeren Thomas Bayes, kan Brann ta gull.

Publisert: Publisert:

GULL: Alle skjønner at man ikke bør trekke slutninger om en hel sesong basert på en eller to kamper. Men hva når det er spilt ni? Brann ligger for tiden syv poeng foran Rosenborg på andreplass, og det er 21 kamper igjen, skriver innsenderen. Foto: Ørjan Deisz

Debattinnlegg

Øystein Ariansen Haaland
Statistiker ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB

Etter å ha vunnet serien med overlegen stil i 2007, startet Brann 2008-sesongen med å slå Fredrikstad 4-2 på Staddaen. Thorstein Helstad scoret tre ganger, og jeg kommenterte kjekt på en eller annen nettavis at «hvis han fortsetter sånn, kommer han til å score 78 mål i år! Det vil i så fall være tidenes sesong.»

Overraskende mange av de som svarte virket å ta seg personlig nær av at noen kunne lufte muligheten for at enkeltspiller ville score tre mål hver kamp i en hel sesong.

Slik kommer gulltoget hem!

Et par år senere ble Rune Skarsfjord spurt om Brann kunne vinne serien. Spørsmålet kom etter at de hadde vunnet mot Rosenborg og Lillestrøm i de to første kampene. «Det skal bli vanskelig å rote dette bort på de siste 28 serierundene!» kom det kontant tilbake.

Alle skjønner at man ikke bør trekke slutninger om en hel sesong basert på en eller to kamper. Men hva når det er spilt ni? Brann ligger for tiden syv poeng foran Rosenborg på andreplass, og det er 21 kamper igjen.

BRANN: Hvis man ikke kan så mye om fotball og bare har sett årets kamper, virker det som Brann er på vei til å knuse all motstand. Men vi som har fulgt med en stund vet at de dårlige periodene kommer. Foto: Ørjan Deisz

Hadde situasjonen vært motsatt, ville nok folk ha tenkt at det blir trøndersk gull i år også. Hvorfor tør vi ikke å ta av i Bergen? Det er på grunn av den engelske presten Thomas Bayes (1701–1761). Han gjorde denne typen spørsmål til et felt innen statistikkfaget.

Hvis man ikke kan så mye om fotball og bare har sett årets kamper, virker det som Brann er på vei til å knuse all motstand. Men vi som har fulgt med en stund vet at de dårlige periodene kommer.

Vi bruker tidligere kunnskap for å analysere dagens situasjon.

Les også

«Glem straffen til Rekdal og staven til Brå. Det er skuddet til Ludvigsen som gjelder.»

Huseklepp hyller Brann-spilleren for å «være dust på banen»

Bayes ville spurt «hva er sannsynligheten for at Brann vinner serien, gitt det vi vet om dem og de andre klubbene?» Vi kunne for eksempel sagt at fjorårssesongen representerer Branns egentlige nivå. Da tok de 1,57 poeng i snitt per kamp. På de neste 21 kampene tilsvarer dette 33 poeng, slik at de totalt får 58.

Gjør vi den samme øvelsen med Rosenborg, får vi at de vil ta 43 poeng på de neste 21 kampene, og havne på 61 totalt. Nøyaktig det samme som i fjor. Da ender gullet på Lerkendal likevel.

Teniste etter skrekkfallet: – Jeg tar mange smertestillende

Siden det er så tidlig på året vil over halvparten av sluttsummen være basert på kamper spilt i 2017, mens poeng som faktisk blir plukket i 2018 vil telle mer og mer utover i sesongen. Legg også merke til at hvis vi antar at Brann faktisk har blitt bedre enn de var i fjor, slik at de kommer til å ta 1,7 poeng per kamp resten av sesongen, vil også de få 61 poeng. Bayes ville nok vært optimist.

Denne optimismen gjenspeiles hos det statistiske nettstedet Fivethirtyeight.com. De bruker avanserte simuleringsteknikker basert på Bayes sin tenkning for å beregne sannsynligheten for at hver enkelt eliteserielag vinner serien. Modellen oppdateres etter hver runde.

Før kveldens kamper ligger Brann foran med 49 prosent sjanse mot Rosenborgs 43 prosent. Det ligger med andre ord an til å bli et skikkelig rotterace.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg