Vann er gøy, men også farlig

En av oldemoren min sine brødre var bare to år da han døde av drukning.

Publisert: Publisert:

LÆRTE ALDRI: Min oldemor måtte ro selv for å komme til skolen da hun var barn, likevel lærte hun aldri å svømme, skriver Sunniva Andresdottir Vik (15). Hun jobber som svømmeinstruktør for BSC (Bergen Svømme Club) Foto: Privat

Debattinnlegg

Sunniva Andresdottir Vik (15)
Elev ved Ytrebygda ungdomsskole

Min oldemor het Anna, og hun hadde åtte søsken. Hun bodde på en liten øy utenfor Fitjar, og slik som det ofte var før i tiden, så kunne ingen i familien hennes svømme. En av Annas brødre var bare to år da han døde av drukning, og senere døde to til av brødrene hennes da de var 13 og 14 år gamle. De druknet i forbindelse med lek i fjæra. Hordaland er et kystfylke, og vi er blant de verste fylkene i drukningsstatistikken - en statistikk du ikke vil bli en del av.

Alle skal ikke bli proffsvømmere eller drive aktivt med svømming, men å kunne flyte og komme seg fremover i vann er livsnødvendig kunnskap. Selv har jeg svømt hele livet og er i dag svømmeinstruktør både små barn og voksne. Jeg vet at det er krevende å lære å svømme, og jeg vet at min erfaring og trygghet i vann har betydning for dem som deltar på kurs.

Jeg vet også hvor lite som skal til for å få panikk i vann. Mange har vannskrekk, både unge og gamle. Spesielt barn kan være trygge når du ser på, men to sekunder etter du har snudd deg kan de ha behov for hjelp.

Foto: Privat

Les også

Slik knekker de svømmekoden

Svømming er noe du skal lære i grunnskolen, men mange er fortsatt avhengig av privat svømmeopplæring for å lære å bli trygg i vann. Det stilles krav til svømmeundervisningen, men kravene innfris ikke. Det er heller ingen selvfølge at skolen har tilgang på svømmehall og at læreren som underviser deg føler seg kompetent til oppgaven - hvorfor er det ingen som tar tak i disse problemene?

Vann er gøy, men også farlig. I 2016 døde 91 mennesker i Norge av drukning, ni av disse druknet i Hordaland. Det beste du kan gjøre for å unngå å bli en del av denne statistikken er å lære deg å svømme. Det gjør du best om du begynner å svømme som barn.

Kompetansemålene for 4. klassinger er nå at de nå skal kunne falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i 3 minutt; så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.

Les også

Skal svømmeteste alle barn

Jeg kan se at det virker vanskelig når 10 timer svømmeundervisning er alt skolen minst må tilby. I tillegg har mange skoler færre timer svømmeundervisning enn anbefalt, og lærerne som underviser har gjerne begrenset erfaring med svømming og livredning. Om elevene får jevnlig og kompetent undervisning i svømming vil de mer sannsynlig kunne oppnå målene.

Min oppfordring er todelt. Jeg ber kommunens politikere sende lærere på livredningskurs, holde lokale svømmeanlegg åpne, og sørge for at lærerne har grunnleggende kunnskaper i svømming. Er du derimot elev eller forelder og opplever at din skole ikke tilbyr den svømmeundervisningen du eller ditt barn har rett på? Klag. Jeg tror ikke foreldre nødvendigvis er flinke nok til å benytte seg av muligheten til å klage. På nettsiden til Barneombudet finner dere både oversikt over kompetansemålene for svømmeundervisningen og et eget klagebrev dere kan fylle ut og sende til skolen. Dersom dette gjelder deg ber jeg deg om å sende din klage til skolens rektor i dag - så gjør du ditt for å kurere vannskrekk før sommeren.

Les også

Vanskelig å lære å svømme uten basseng

Min oldemor døde for to år siden. Hun ble 99 år. Og selv om hun måtte ro selv for å komme til skolen da hun var barn, så lærte hun aldri å svømme. I dag vet vi hvor viktig det er å lære å svømme, og alle som går grunnskolen i Norge skal ha mulighet til å bli trygg i vann.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg