Kjære unge voksne, still til valg!

Byen vår trenger deg som til tider ligger våken om natten, skrekkslagen, og lurer på om du noen gang kommer til å få jobb eller boliglån.

UNGE: Vi trenger unge stemmer, folk som fortsatt ikke vet hva de vil bli når de blir store, skriver innsender. Foto: Odd E. Nerbø

  • Hilde Boberg Andresen (24)
    Folkevalgt i Bergen Bystyre (SV)
Publisert:

Seinsommeren 2014 sitter jeg på sengen min i kollektivet og skal ta en av mine skumleste avgjørelser. Jeg er 20 år gammel, har akkurat begynt å studere og skal bestemme meg for om jeg skal prøve meg på å bli folkevalgt i Bergen bystyre. Ikke bare det, jeg skal spille inn meg selv til nominasjonskomiteen.

Foran meg ligger en liste med ting jeg er redd for. Listen har to punkter: «Hva om jeg ikke blir kandidat?» og «Hva om jeg blir kandidat og kommer inn. Herregud». Jeg var definitivt mest redd for det siste punktet.

BULLSHIT: Politikere er veldig flinke til å si at «ungdom er fremtiden». Det er jo fint, men det er også litt bullshit, skriver Hilde Boberg Andresen. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

Nå er det fire år seinere og de fleste partier er godt på vei med å lage sine lister til lokalvalget 2019. Derfor vil jeg si: Kjære ungdom, kjære forvirrede unge voksne som sitter på sengen i kollektivet og lurer på om du kan eller tørr: Still til valg! Byen vår trenger deg.

Byen vår trenger unge stemmer, folk som faktisk har gått på skolen på denne siden av årtusenskiftet, folk som fortsatt ikke vet hva de vil bli når de blir store. Byen vår trenger deg som vet at psykisk helse er et viktig tema, ikke fordi du har lest det et sted, men fordi du har vokst opp i det.

Byen vår trenger deg som må prøve å få måneden til å gå rundt på et studielån, eller på lærlinglønn. Byen vår trenger deg som til tider ligger våken om natten, skrekkslagen, og lurer på om du noen gang kommer til å få jobb eller boliglån.

Byen vår trenger deg som ikke har funnet ut av hvem du er enda, fordi så mange av byens innbyggere også går rundt og lurer på hvem vi er.

Les også

Styrer fra Oslo med hjertet i Bergen

Les også

Stemmerettsalderen bør heves

Jeg var redd for at jeg ikke visste nok, for at jeg ikke var kompetent nok, for at jeg ikke hadde erfaring nok. Nå vet jeg at ingen vet alt. Ingen har alle sakspapirer i hodet, ingen har sett hver krik og krok av Bergen. Ingen har møtt alle mennesker og karakterer byen har å by på. Ikke engang de som snakker som om de har drevet med politikk siden kvinner fikk stemmerett.

Hele poenget med et bystyre er å sette sammen forskjellige mennesker med forskjellige erfaringer, sånn at vi sammen kan komme frem til noe (forhåpentligvis) lurt.

De aller sterkeste, beste innleggene og de skarpeste argumentene jeg har møtt i bystyresalen – de er ofte sagt av unge representanter. Om det er fordi vi «tenker nytt» siden vi er unge, eller fordi vi er livredde for å ikke være bra nok så vi forbereder oss i timevis vet jeg ikke. Men jeg vet at det går helt fint å være under 30 og likevel heve stemmen.

Politikere er veldig flinke til å si at «ungdom er fremtiden». Det er jo fint, men det er også litt bullshit. Ungdom er akkurat nå. Og derfor bør unge mennesker få være med å bestemme, akkurat nå.

Så kjære deg som lurer på om du kan og tørr: Still til valg. Og til alle partier som setter sammen liste: Få unge folk på den listen. Ikke bare midt i et tilfeldig sted for å dra stemmer. Sett de høyt nok til at dere risikerer å faktisk gi dem makt!