Vi kan ikke diskutere landbruk fra skyttergraven

Er det noen hensikt å lage større skillelinjer mellom dem som kjøper maten og de som lager den enn nødvendig?

Publisert Publisert

STOPP HETSEN: Mange i landbruket dyrker motsetningene til MDG, og det synes jeg er noe stort tull, skriver innsender Inge Aukan (KrF). Her på gården sin i Aure kommune i Møre og Romsdal Foto: Ingrid Aukan

Debattinnlegg

  • Inge Aukan
    Bonde og KrF-politiker i Aure kommune
  1. Leserne mener

Jeg er gårdbruker og driver med melk- og kjøttproduksjon.

Jeg prøver å drive den lille gården min så godt jeg kan i pakt med natur og ressurser her jeg bor.

Måten den drives på i dag er annerledes enn hvordan faren min, bestefaren min og oldefaren min har drevet den.

Det har ikke vært noen store revolusjoner, men en forsiktig forandring som følge av at omgivelsene, teknologien og politikken forandrer seg. Derfor vil jeg påstå at jeg er en venn av norsk landbruk.

Men på sosiale medier er det nå så mange innlegg om hvor idiotiske veganere, naturvernere og liknende er, at jeg kjenner jeg blir matt. Likedan er jeg heller ikke imponert over militante veganere som kun er ute etter konfrontasjoner.

Går det ikke an å diskutere landbruk uten å gå i skyttergravene? Hvor konstruktivt er det å rakke ned på veganere som kjøper norsk frukt og grønt? Eller å håne mennesker, som også er opptatt av samspillet mellom natur og mennesker, men som har en annen tilnærming enn vi gårdbrukere har?

Hva er hensikten med at veganere æreskjeller bønder som gjør sitt beste for å ta vare på dyra sine etter de forutsetningene fjøs, driftsopplegg og bosted gir dem?

Les også

No har du inga unnskyldning lenger – her er det du kan gjere for å få ned klimautsleppa

Landbruket må tenke annerledes enn i dag, spørsmålet er hvordan. Selv om du synes det er idiotisk å forholde deg til klimaendringene, så hjelper det ikke. Om du tror på det eller ei, om du vil drive gård, må du forholde deg til det som om det er en realitet. For det gjør flertallet av kundene dine, som du lever av å levere mat til.

Unge folk som velger å leve som veganere må vi bare forholde oss til. Selv om jeg, som lever av å selge oksekjøtt fra dyr, som har gått i utmarken, mener at dette er fenomenal mat.

Det er enklere for meg å forklare en veganer om hvorfor måten jeg driver med husdyr på, kanskje er den beste måten å utnytte området jeg bor i, hvis jeg ikke har kalt ham for en idiot først.

Og så en siste ting: Stopp hetsen av MDG. Mange i landbruket dyrker motsetningene til MDG, og det synes jeg er noe stort tull. Deres landbrukspolitikk har veldig mange gode elementer når du driver landbruk på et sted som hjemstedet mitt, en øy med høye fjell.

Om ikke tonen i sosiale medier snart forandrer seg, så melder jeg meg av. Livet er for kort til å irritere seg over skyttergravskrigen som tidvis foregår der.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg