2020 er året du bør samle familien foran skjermen

La oss bruke teknologien som et sosialt knutepunkt for foreldre og barn.

Publisert Publisert

FELLESSKAP: Det har en verdi å skape en fellesramme i det digitale, skriver spillanmelder Kris Leslie Munthe. Foto: SCANPIX

Debattinnlegg

  • Kris Leslie Munthe
    Skribent, Barnevakten

For litt siden var jeg i en kinosal og la merke til at mesteparten av tilhørerne satt og så ned i mobiltelefonen, samtidig som storskjermen gikk i forgrunnen. Dette var riktignok midt i filmtrailere og reklamesnutter, men var likevel et snodig skue. Hvor mye skjerm skal man ha?

Samtidig som teknologi er med på å skape kontakt (sosiale medier, nettspill, mobil og SMS), kan den også skape avstand til de man er sammen med i øyeblikket. Holdning og kroppsspråk formidler noe til venner og kjente, dersom man stadig plukker opp mobiltelefonen og forsvinner fra samtale og nærvær.

Barna våre er også storforbrukere av skjerm. Selv om mine ennå er relativt unge og opptatt av den nære leken og kontakten, higer også de etter nettbrett, favorittapper og TV-serier. Det oppstår øyeblikk der vi er i sofaen er oppslukt i hver vår «pad» eller mobil.

Vi i Barnevakten vil slå et slag for å bruke skjerm også som aktivt samlingspunkt for familien. Mange husholdninger har allerede taco og pizza på menyen med alt fra Norske Talenter til Farmen Kjendis i bakgrunnen. Men det finnes enda et medium som er unikt og sosialt samlende av egen kraft: dataspill!

SAMSPILL: Spill er en måte å knyte kontakt med barna på, skriver Kris Leslie Munthe. Foto: Privat

At hele 96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter spiller spill, ifølge Barn og medier-undersøkelsen i 2018, sier også noe om at dette er noe foreldre bør engasjere seg i, nettopp fordi det er så viktig og angår så mange barn.

Da jeg vokste opp, var foreldreinvolveringen tidvis slik: «Gå ut og lek, barn, vær hjemme til middag». Forstå meg rett, foreldrene mine var gode, men det finnes i dag en slags forventning om at foreldre nærmest grenseløst skal involvere seg i barnas liv, både digitalt og ellers.

Les også

LES OGSÅ: Har du barn som spiller dataspill? Gratulerer!

Utfordringen er økende opplevelse av skyldfølelse og utilstrekkelighet hos mange mødre og fedre. Det kan bli litt for mye «foreldre bør» til tider. Men klarer man å finne balansen og en måte å nå ut på, kan dataspill i fellesskap også bli en fin opplevelse med rom for å skape minner.

Jo større barna blir, desto mer sitter vi på hver vår kant med egen skjerm. Hvorfor ikke skape rom for å gjøre dette i også fellesskap på samme måte som andre familieaktiviteter? Her er en enkel oppskrift og en forklaring som «alle» kan følge:

Nintendo Switch (for ordens skyld, vi er ikke sponset på noe vis av Nintendo) er den mest familievennlige konsollen på markedet. Store og små kan nyte spillopplevelsen sammen, uavhengig av bakgrunn og erfaring (det gjelder også dere voksne som er livredde, eller avskyr tanken på å holde i en spillkontroll).

Som far til to døtre har jeg ikke helt klart å engasjere meg i alt fra Barbie-lek til glitter og klistremerker. Spill har vært redningen og en måte å knyte kontakt på. Til og med den minste har kunnet bli med og kjøre gokart med Mario Kart, der man kan skru på kjøreassistanse, slik at selv de små får det til.

Les også

LES OGSÅ: Speling er ikkje eit problem i seg sjølv

Når nevøen og kusinen kommer på besøk, er høydepunktet Mario Party – et slags brettspill i digitalt format. Ellers så har jeg og datteren bygget alt fra VR-sett til interaktive fiskestenger i papp.

Det har en verdi å skape en fellesramme i det digitale, slik at barna våre ser at vi ikke bare er dinosaurer, som hater alt som lyser og blinker. Barna lever sine egne liv, som ofte er skjult for oss med vennskap i onlinespill og på sosiale medier.

Spill kan være et springbrett for å vise dem: «Hei! Vi forstår litt av greien, og er ikke helt avleggs». I tillegg kan det dempe noe av konfliktnivået i mange hjem, med foreldre som maser og irriterer seg på skjermtid.

Jo mer vi involverer oss, jo mer forstår vi barna og kan sette egnede rammer etter det.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg