Industrien dikterer ikke forskningsresultater

Resultatene av forskningen om sjødeponi vil på ingen måte vil bli diktert av gruveindustrien.

FØRDEFJORDEN: Mange norske mineralforekomster ligger nær sjø, og trygg deponering på bunnen av fjorden er et relevant alternativ til å legge avgangen på land, skriver Elisabeth Gammelsæter.
  • Elisabeth Gammelsæter
    Generalsekretær Norsk Bergindustri
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jan Helge Fosså, forsker ved Havforskningsinstituttet, skriver 20. mars i Bergens Tidende at han opplever seg sjikanert av gruveaktører. Han omtaler et brev fra Norsk Bergindustri. Jeg responderer på denne bakgrunn på innlegget.

Elisabeth Gammelsæter

For folk som ikke kjenner saken vil jeg slå fast at det er Norsk Bergindustris syn at en må finne den deponiløsningen som i det enkelte tilfellet er mest miljøvennlig. Mange norske mineralforekomster ligger nær sjø, og trygg deponering på bunnen av fjorden er et relevant alternativ til å legge avgangen på land.Fossås innlegg:

Les også

Gruveaktørenes hetskampanje

Det siste året er det gitt to nye tillatelser til sjødeponering. Det viser at det er politisk enighet om at også norske naturressurser bør utnyttes for å fremskaffe de mineraler og metaller som vårt moderne samfunn er avhengig av. I dag overlater vi i stor grad gruvedrift til land med en mindre streng miljølovgivning.

Det er riktig at Norsk Bergindustri høsten 2014 skrev brev til en rekke statsråder og med kopi til Statsministerens kontor. Der omtalte vi Miljødirektoratets første uttalelse om Engebø, og Havforskningsinstituttet nevnes tre ganger, alle tre gangene for å sitere instituttet.

I brevet er det på ingen måte et hovedbudskap at HI er politisk. Vi mente at den første vurderingen var fattet på feil grunnlag, og brukte vår rett til å hevde dette med faglige argumenter.

Noen dager tidligere publiserte vi en uttalelse på våre hjemmesider der vi gjorde et poeng av at vi opplevde at HI var politisk. Vi omtalte kun instituttet som organisasjon. I en så betent sak synes jeg det er viktig å være presis også om detaljene.

BTs Mathias Fischer:

Les også

Usunn debatt om forskning

Fosså skriver at gruveindustrien fikk ekskludert noen av de opprinnelig partnerne i NYKOS-prosjektet (NY Kunnskap Om Sjødeponi), og presset inn NIVA. Vi som fulgte prosessen tett husker imidlertid at NIVA var med fra planleggingen av prosjektet, og at industripartnerne eksplisitt ga uttrykk for at de ønsket alle prosjektpartnere med videre for å sikre bredde.

Noen av FoU-partnerne trakk seg likevel etter at de ulike FoU-partnernes andel i prosjektet ble endret. Påstanden om intellektuelle rettigheter ble aldri forfulgt. På dette grunnlag opplever jeg det som tendensiøst å trekke fram en slik påstand nå.

Fosså mener å ha mange med seg i at miljøeffekter av forskjellige sektorers virksomhet bør foregå gjennom uavhengige forskerstyrte prosjekter og at "å overlate miljøforskning til prosjekter hvor gruveindustrien er partnere er en dårlig løsning".

Intervju med Fosså:

Les også

- Jeg blir sjikanert av gruveaksjonær

Sjømatnæringen:

Les også

- Vi driver ikke med skittkasting

NENT (Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi) har behandlet de forskningsetiske sidene ved NYKOS-prosjektet særskilt, og de konkluderer slik: Det er legitimt at oppdragsgiver har mulighet til å påvirke sammensetningen av forskerteamet for å sikre at relevant kompetanse er representert.

Norsk Bergindustri beklager at Havforskningsinstituttet trakk seg fra prosjektets «advisory board». Vi skulle veldig gjerne hatt deres kompetanse med i et prosjekt som allikevel ser ut til å bli både interessant og nyttig, og i tråd med navnet vil framskaffe relevant ny kunnskap om sjødeponi.

Resultatene av forskningen i dette prosjektet vil på ingen måte vil bli diktert av gruveindustrien. Industripartnernes bidrag sikrer at de er relevant for framtidens deponier.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dropper søksmål mot gruveaksjonister

  2. Næringens mann

  3. - Et trist angrep

  4. Gruveaksjonær hardt ut mot aksjonister

BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN