Ingen vennetjeneste fra Drevland

At Viking Star seiler under norsk flagg er en mye større fordel for Norge og Bergen enn for Viking Cruises.

Publisert Publisert

SKIPSDÅP: Trude Drevland har fått kritikk for jobben hun har gjort som gudmor for Tostein Hagens (t.h.) skip «Viking Star». Foto: Eirik Brekke

Debattinnlegg

  • Øystein Meland
    Bergens Rederiforening og advokat for Torstein Hagen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bergens ordfører Trude Drevland og Regjeringen ved Monica Mæland engasjerer seg i arbeidet for å få flere skip under norsk flagg. Det fortjener de all honnør for. Det er derfor å sette tingene på hodet når BT har krigsoverskrifter som lyder «[Jobbet hardt for reder etter luksustur](http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Jobbet-hardt-for-reder-etter-luksustur-3374503.html)», og at «Ordfører sto på for reder etter luksustur».

Trude Drevland har jobbet hardt for å få rederiet til å velge norsk flagg og Bergen som hjemsted. Det er en mye større fordel for Norge og Bergen enn den mulige økte markedsføringseffekt dette kan ha for Viking Cruises.

Les også:

Les også

Rederadvokat toner ned Trude Drevlands rolle

Vi i Bergens Rederiforening er meget takknemlig for den jobb Trude Drevland gjør «døgnet rundt» for å promotere Bergen og vår maritime næring. Hennes reise for å delta under dåpen av skipet ved sjøsettingen fra verftet er noe som forventes fordi det i mange land, herunder Italia, er tradisjon at det er ved sjøsettingen av skipet dåpen skjer. Da forventes gudmoren selvsagt å være til stede. Det er en stor hendelse som verftet, ikke rederiet, inviterer til. Det er rederiets oppgave å sørge for at hun stiller.

Når hun deretter også jobber for å få skipet registrert i NIS, er det en jobb hun gjør mer for Bergen og Norge. Det er ingen vennetjeneste for rederiet. Uten hennes innsats ville kanskje rederiet ikke valgt norsk flagg.

Vi forstår at Trude Drevland kritiseres for ikke å skille mellom jobben som ordfører og sin fritid. Det er ikke så rart. Trude Drevland er Bergens ordfører døgnet rundt, i et tempo som kan ta pusten fra de fleste. Det er klart at det ikke er en del av «jobben» som ordfører å døpe et skip, men det er meget god markedsføring av Bergen og hjelper Bergen til å øke sin flåte og derved sementere sin posisjon som den ledende skipsfartsby i Norge.

Det kan for eksempel heller ikke «kreves» av henne som en del av jobben som ordfører at hun skal åpne Maritime Bergen sin paviljong under Nor-Shipping denne uken, eller delta på lunsj med Singapore sin transportminister dagen etter. Men hun gjør det, med bravur og som en flott ambassadør for vår by. Og hun utstråler en entusiasme, profesjonalitet og bypatriotisme som er beundringsverdig.

Les også:

Les også

- Fikk vite om jet-planer fra Drevland

Flere skip under norsk flagg er viktig for at vi skal beholde vår posisjon som ledende skipsfartsnasjon. Med en oljeindustri på hell må vi se fremover og fortsette å bygge det vi skal leve av i fremtiden. Her står havrommet og de maritime næringer helt sentralt. Dette er noe Bergens Rederiforening jobber knallhardt for hele tiden, i samarbeid med for eksempel Sjøfartsdirektoratet. Det trodde vi BT var klar over.

I stedet har vi inntrykk av at BT mener at Viking Cruises ikke er velkommen som en del av Bergens flåte. Vi er helt uenig i dette og mener at Viking Star, og de søsterskip som forhåpentlig vil følge, vil være skip vi kan være stolte av at har Bergen som hjemsted. De er noen av de mest miljøvennlige cruiseskip som finnes, og vil være god reklame for Bergen og Norge i mange år fremover. Med norsk drift og norsk kaptein skapes også norske arbeidsplasser, og Bergen som snuhavn vil gi store inntekter også på land.

Den maritime næring er viktig for Norge og for Bergen. Næringen står i vår region for mer enn 20.000 arbeidsplasser med en omsetning på 79 milliarder og en verdiskaping på 26 milliarder. Det har byens ordfører forstått viktigheten av. Vi håper BT også kan gjøre det, og avslutte sin heksejakt på en person som står på 24/7 både for Bergen, dens innbyggere og næringsliv.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. BT driver heksejakt mot byens ordfører

  2. Kaller havnedirektøren inn på teppet

  3. Ingen tradisjon for sponsorturer

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg