Ikke la fakta ødelegge en god debatt

Journalister er så opptatt av clickbait, at de ikke sjekker fakta før sakene blir trykket.

Publisert Publisert

Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Magnhild Bøe-Hansen og Stine Strøm-Andresen
    Organisasjonssekretærer, Human-Etisk Forbund
  1. Leserne mener

I går ble det slått stort opp at en skole i Stavanger sensurerte ord som nisse og gud. Det viste seg at saken ikke medførte riktighet og at journalisten ikke hadde sjekket med skolen før saken kom ut. Det tok ikke lang tid før kommentarfeltene flommet over av hets mot humanetikere og muslimer som fikk skylden for å stå bak, med det selvsagte målet å ødelegge julen for alle. Vi jobber visst hardt for å ta fra folk tradisjonene deres, og nekte dem å feire jul som de vil. Varianter med en god mix som denne kommentaren finnes også: «Muslimvattnissene i HEF og deres hjelpere. Hjelpe oss!»

Det er mange ting rundt dette som er skremmende. For det første at journalister er så opptatt av clickbait at de ikke sjekker fakta før sakene blir trykket.

For det andre publiseres det saker som de vet skaper høy temperatur. For journalistene vet konsekvensene av å skrive slik som dette, med denne vinklingen rett før jul. Det er så tydelig at folk blir hauset opp av overskrifter, glemmer å puste, før de gyver løs og blir med i en kommentarfeltdebatt der fakta ikke spiller noen rolle. Sakene blir heller ikke redigert når de viser seg å være feil. Dette fører til at de blir delt igjen og igjen og igjen selv lenge etter at man vet at det ikke stemmer.

For det tredje vil vi trekke frem at vi tidligere aldri har opplevd en førjulstid med så mye hat i kommentarene som i år. Det å se hvordan voksne mennesker oppfører seg mot hverandre i kommentarfeltene, og byr over seg på å kaste ut den ene nedsettende kommentaren etter den andre, er bare trist.

Det har jo heller ikke rot i virkeligheten. Verken muslimene eller humanetikerne har problemer med at det feires jul på den ene eller andre måten. Vi i Human-Etisk Forbund har aldri oppfordret noen skoler til å kutte ut ordene jul, nisse eller juletrefest.

Og ja, de fleste humanister feirer jul, har ingenting imot nisseluer, vi går rundt juletreet, vi synger kristne julesanger og ser våre barn gå i Lucia-tog.
Vi mener at alle må få feire jul av de grunnene de selv ønsker, og vi er så heldige å bo i et land der vi alle kan få markere på vår måte og ut fra egne ønsker, tro og ikke-tro. Det som forener oss, er våre felles verdier som medmenneskelighet, fellesskap, frihet og respekten for menneskeverdet.

Uansett hva vi tror på, må vi ha tro på hverandre!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg