Hitler er her igjen?

Det er duket for politisk krise i Vesten. Dette ser mange sitt snitt til å utnytte.

Publisert Publisert

EKSTREM: Hitlers politiske ideologi var en giftig blanding av radikal totalitær rasisme, nasjonalisme, og anti-demokratisk populisme med sterke sosialt konservative trekk, skriver Jan Brøgger.

Debattinnlegg

  • Jan Brøgger
    Leder i Årstad Høyre. Bystyrekandidat i 2019.

Tøger Fimreite og jeg har begge satt pris på den satiriske boken og filmen «Han er her igjen», om Hitlers mirakuløse gjeninntreden på den Tyske politiske arena. Vi er enige om at det er foruroligende å høre om fremmedfrykt, politikerforakt og higen etter sterkt lederskap.

Gårsdagens debatt:

Les også

Hitler er her igjen

Jan Brøgger.jpg

Det er imidlertid tendensiøst å sette likhetstrekk mellom nazisme og de rådende populistiske trender i den vestlige verden. Hitlers politiske ideologi var en giftig blanding av radikal totalitær rasisme, nasjonalisme, og anti-demokratisk populisme med sterke sosialt konservative trekk. Mellom linjene kan man få inntrykk av at alt som ikke er lyserosa eller rødere faller i Hitler-fellen. Å være bekymret for velferdsstatens fremtid under sterkt press fra immigrasjon betyr ikke at Hitler er her igjen. Det gagner ikke den politiske dialog mellom politikerne og samfunnet å presse spørsmålene inn i en historisk sjablong langs endimensjonal akse.

Populisme er innebygget i et representativt demokrati. Med en sterk velferdsstat etter nordisk modell blir immigrasjon nær sagt automatisk et viktig — og legitimt - politisk spørsmål for innbyggerne. Manglende politiske deltagelse har vært en trend i moderne samfunn over mange tiår. I tillegg til disse lange trendene har vi fått svak økonomisk vekst og den verste flyktningekrisen på mange tiår.

Faksimile: BT 12.7.2016 Foto: Newspilot Autoprint

Det er duket for politisk krise i Vesten. Dette ser mange sitt snitt til å utnytte, både Putin og fløypartier på høyre og venstre, noe som skaper økt polarisering. Det er vanskelig å unngå å se at det britiske Arbeiderpartiet begår valgmessig selvmord med Jeremy Corbyn, eller at Bernie Sanders er den første erklærte sosialist som hadde en sjanse i USAs presidentvalg. Tøger Fimreite og jeg er enige i at det er politisk krise, og at politiske kriser kan bli mat for demagoger. Spørsmålet er: Hva gjør vi nå? Å «Hitle» problemet bort som eneste løsning virker imidlertid for lett. Det er faktisk tverrpolitisk enighet om en streng men rettferdig asylpolitikk, og dette må kommuniseres kontinuerlig til budskapet sitter. Min diagnose er klar: Europa trenger trygghet og økonomisk vekst, for alle, ikke bare finanseliten.

La alle de ansvarlige partiene jobbe sammen for dette, med forskjellige virkemidler. Deretter kan velgerne selv skape flertall for de som er best egnet.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg