Det er mye glede på sykehjem!

Hver dag skjer det noe som rører meg i hjertet.

DYREBESØK: Beboer Margot har en hyggelig stund med terapihunden. Marianne Raa

Anette Ravnøy
Aktivitet- og frivillighetskoordinator på Engensenteret

Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. På Engensenteret har vi beboere som er fra 63 til 103 år, og jeg føler meg så heldig som får lov til å bli kjent med hver og en, og lytte til historiene deres.

Noen av dem har mest glede å se tilbake på i livet sitt, mens andre har hatt en litt mer humpete livsvei. Noen har god kontakt med familien sin, mens andre har familie de ikke har kontakt med. Noen har en god venn som sin nærmeste, andre har en datter eller sønn. Alle er så forskjellige, og det må vi som jobber i sykehjem ha med oss i hverdagen vår når vi jobber med beboerne våre.

Vi skal møte dem alle med respekt, god omsorg og kjærlighet.

BABYTREFF: Noen ganger får beboerne besøk av småbarn. Her er Eva og Eline på generasjonstreff. Anette Ravnøy

Når det en dag ligger det tretten små babyer på gulvet på generasjonstreff, og Ester må klype seg i armen fordi hun er så overveldet over babybesøket: «Tenk at de vil komme til oss!» Og Margot på 97 år etterspør når babyene kommer igjen, og uttrykker at dette er det beste vi har på programmet.

Når damene sitter rundt et nydelig pyntet bord på damenes vinkveld, og begynner å bli litt rødmusset i kinnene etter et par slurker vin. De fniser og sier at det hadde vært kjekt med et par menn her også. Når Røde Kors inviterer oss på hytten sin, Kvila, og vi blir mottatt med trekkspillmusikk i hagen, solskinn, deilig middag og dessert.

Når Finn på 98 år sykler tre dager i uken, og føler at det virkelig hjelper på styrken i bena og helsen ellers. Når en av våre beboere på 94 år - som er meget dement, med lite språk og ikke så god gange - danser i en time sammen med en ansatt til levende musikk. Når kjente sanger kommer frem fra glemselen under allsang og konserter.

Når en beboer som ønsker å delta på pensjonisttreffene med sine tidligere kollegaer, får sine ønsker oppfylt. Å være en del av et fellesskap betyr mye. Når et over 90 år gammelt vennskap er over, og Alfred på 101 får følge av oss i begravelse for å ta avskjed.

Det er da jeg føler at jobben vi gjør her på huset virkelig er betydningsfull.

Les også

Hvorfor står 300 i kø for sykehjemsplass i Bergen?

Dette er eksempler på glede, humor, omsorg og aktivitet på sykehjemmet vårt. Det er så mange øyeblikk jeg kunne delt. Hver dag skjer det noe som rører meg i hjertet. Jeg blir mange ganger rørt til tårer sammen med beboerne våre, og mange ganger ler vi så tårene triller.

Å få fast plass på et sykehjem kan oppleves som vanskelig for mange. Samtidig kan det være en lettelse for de pårørende. Endelig skal deres kjære ha folk rundt seg hele døgnet.

DANS: Levende musikk hører med når beboere og ansatte har dansetreff. Vibekke Furnes

Før en får plass hos oss, har beboeren ofte noen opphold på sykehus og korttidsopphold på sykehjem bak seg. Det har vært mange personer i helsevesenet å forholde seg til. Pårørende er ofte slitne, og beboeren kan være forvirret. Noen ganger er de litt deprimerte.

Her er det jeg og mine kollegaer får lov til å være med å gjøre oppholdet på sykehjemmet til en positiv opplevelse. Gjennom innkomstsamtalene får vi nyttig informasjon om vår nye beboer, og jeg får god anledning til å informere om hvilke tilbud jeg og mine kollegaer har her på sykehjemmet.

Les også

– I Norge har fanger sterkere rettigheter enn de eldre

For det er ganske mye forskjellig som skjer på vårt sykehjem. Det er mye av grunnen til at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Vi arrangerer blant annet spillkvelder, strikkekafé, damenes vinkveld, herrepub, konserter, teaterforestillinger, dans til levende musikk, treningsgrupper, turer, terapihunder, besøksvenner, husprest, generasjonstreff, VR-briller, musikkterapi og beboer- og pårørendekafé. I tillegg markerer vi høytider, og vi synes det er viktig å holde på faste tradisjoner

Mye av dette er mulig på grunn av samarbeidet vi har med andre. Lions Bjørgvin, Røde Kors «damene», Årstad vgs. ved lærer Nina og frivillige er viktige for at vi kan gjøre en forskjell for våre beboere. Hverdagen min som aktivitet- og frivillighetskoordinator blir også enda mer givende når vi samarbeider med så mange flotte mennesker. Vi skaper enda flere aktiviteter og gir beboerne våre gode samtaler og opplevelser.

Inspirasjon til å drive med aktivitets- og frivillighetsarbeid i sykehjem får jeg ved å samarbeide med kollegaer på mitt sykehjem og i andre sykehjem. Jobben vår er viktig, og det blir stadig snakket om av våre ledere i sykehjemmene og politikerne våre.

Det gjør meg enda mer motivert og stolt av det jeg driver med sammen med beboerne våre.

I dag har jeg fri, men jeg gleder meg til en ny dag på Engen i morgen. En ny dag med glede og musikk. Da får vi besøk av et Shanty-kor. Hiv og hoi!

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg