Feilslått godvilje

Audun Lysbakken vil hjelpe fattige. For å klare det, vil han gi meg mer penger.

Publisert:

SKIVEBOM: Bak forslaget til Lysbakken ligger det nok gode intensjoner. Men tiltaket er skivebom, mener Iril Schau Johansen. Foto: Privat/Bergens Tidende

Debattinnlegg

Iril Schau Johansen
Alenemamma med tre barn og fylkestingsrepresentant Høyre

Forrige uke kunne vi lese i BT at Audun Lysbakken ønsker å hjelpe folk som sliter økonomisk, ved å øke barnetrygden for enslige forsørgere og familier med tre eller flere barn. Den enslige skal få 990 kroner ekstra i måneden, og det skal bli gitt et tillegg på hele 250 kroner for barn nummer tre og fire.

Hva er poenget? Mener Lysbakken for alvor at alle som er enslige, eller har tre barn, har det ille?

Bak forslaget ligger det nok gode intensjoner. Men tiltaket er skivebom. For det første er det stigmatiserende, ved at det bombastisk slår fast at alle enslige og familier med flere barn sliter. For det andre er det lite målrettet.

Jeg er enslig, og jeg har valgt å adoptere tre barn. Men hvorfor i alle dager skal staten drive og gi meg ekstra penger av den grunn? Jeg er så heldig å ha en grei jobb i offentlig sektor, med en tilhørende ganske så normal lønn. Barna mine får delta på de aktivitetene de vil, og vi har mat på bordet og tak over hodet. Staten kan trygt konsentrere seg om andre enn meg, når det gjelder å dele ut penger til det daglige brød.

Staten skal hjelpe de som trenger det mest. Derfor bør den ikke strø om seg med penger på alle og enhver som kan defineres inn i en eller annen gruppe, men heller sørge for å bidra der hvor behovet er størst. Staten kan ikke være alt for alle, men den skal være sterk for de som trenger det mest.
Som enslig forsørger har man allerede gode ordninger å støtte seg til, hvis man trenger det.

Det kan virke som om mange ikke er klar over at man kan få dekket inntil 64 prosent av kostnadene til SFO og barnehage hvis man som enslig forsørger tjener under 6G. Har man tre barn, vil dette utgjøre inntil 5749 kroner i måneden. I tillegg får man et såkalt bidragsforskudd fra staten, mellom 700 og 1910 kroner i måneden for hvert barn, hvis man er helt alene om omsorgen og tjener under 476 800 kroner i året.

Man er ikke automatisk fattig fordi man har valgt å få flere barn. Ressurssterke familier med tre barn trenger ikke 250 kroner ekstra i måneden. Ressurssvake familier løftes ikke ut av fattigdommen ved at de får 250 kroner ekstra. Bruk derfor heller pengene mer målrettet og mer konsentrert, på de som virkelig trenger det. Heller litt ekstra på barnet som ikke har råd til fritidsaktiviteter, fremfor bidrag til familier som allerede har alt.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg