En folkemordstrategi

DEBATT: Legemiddelindustrien kjemper mot å gi fattige tilgang på medisiner.

Publisert Publisert

MARKEDSBASERT: Dagens legemiddelindustri er markedsbasert, ikke behovsbasert, skriver artikkelforfatterne. Bildet er av et kunstverk av den britiske kunstneren Damien Hirst, med navnet «God». Foto: HO

Debattinnlegg

 • Elise Leiten
  studentgruppen Universities Allied for Essential Medicines (UAEM)
 • Emily Mclean
  studentgruppen Universities Allied for Essential Medicines (UAEM)
 • Mia Appelbäck
  studentgruppen Universities Allied for Essential Medicines (UAEM)
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

**Bakgrunnen for at Sør-Afrika** vil endre regelverket for intellektuelle eiendomsrettigheter (IP-rettigheter) er at dagens system ikke evner å møte behovet for medisiner i befolkningen. Patenter gir selskaper monopol, som gjør prisene høye, og medisinene utilgjengelige for dem som trenger det mest. Sør-Afrika ønsker å implementere prinsipper om at folkehelse og medisintilgang skal trumfe eiendomsrettigheter, derfor har de kommet med et nytt lovforslag.

PhRMA og IPASA (amerikansk og sørafrikansk legemiddelindustri) står bak dokumentet som ble lekket 17. januar, som viser til en 600.000 dollars-kampanje for å hindre at loven blir vedtatt. Det kommer frem detaljerte tiltak for å påvirke beslutningstakere og underminere argumentene fra forkjempere for loven.

At de vil bruke over en halv million dollar på én enkelt kampanje viser hvor mye penger som står på spill. I dokumentet uttrykkes bekymring for at vedtakelsen av nye patentlover i Sør-Afrika vil føre til at andre utviklingsland følger etter.

Legemiddelindustriens strategier er altomfattende. De har planer om å bruke innflytelsesrike individer, organisasjoner og land for å forhindre at de nye lovene blir vedtatt. I dokumentet hevder de at det ikke er sammenheng mellom strenge patentlover og manglende tilgang til medisiner. De påstår at strenge patentlover gir god økonomi, hvilket i sin tur vil fremme folkehelse, men dette finnes det ikke bevis for.

Derimot er det kjent at flere tilbydere gir økt konkurranse og dermed lavere priser. Dette vil gi økt tilgang til medisiner. Skal verdens befolkning få medisinene de trenger, må kostnaden være overkommelig. Industrien argumenterer for at økonomi fremmer helse, men dette burde snus til at god helse gir god økonomi.

Dagens legemiddelindustri er markedsbasert, ikke behovsbasert. Selskapene har store økonomiske interesser av å bevare det slik. De driver butikk, ikke helsebringende virksomhet. Dette kommer tydelig frem i uttalelsen fra sjefen for legemiddelgiganten Bayer: «Vi lager ikke medisiner for indere, men for vestlige pasienter som har råd til det».

Dette var i det minste ærlig, i motsetning til det nylig lekkede dokumentet som trolig aldri skulle blitt offentlig kjent.

Sør-Afrikas helseminister Aaron Motsoaledi har uttalt at skandalen: «…er en satanisk konspirasjon. Dette dokumentet gir mange sørafrikanere en dødsdom. Dette er ingen overdrivelse. Det er en plan for folkemord.» Representanter fra industrien bekrefter at dokumentet er ekte, men at strategien i sin helhet ikke er vedtatt.

Uavhengig av om planen gjennomføres, vet vi at den nye loven kommer til møte press. Vi må sørge for at Sør-Afrikas nye lovforslag blir vedtatt, slik at helse vinner over industriens profittjag.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

 2. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

 3. George Floyd døde av kvelning

 4. Lange køer da «alle» skulle hjem samtidig etter pinsen

 5. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen

 6. Sønnen (20) godtok fengsling: Dette mener politiet om hvordan moren ble drept

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg