Jo, vi prioriterer enslige mindreårige

Det er alvorlig at mindreårige forsvinner fra omsorgssentrene og mottak. Derfor øker vi bevilgningene.

Publisert Publisert

STYRKES: Barnevernets omsorgssentre for enslige mindreårige under 15 år styrkes med nær 1,2 milliarder kroner i 2016, skriver Solveig Horne (Frp). Foto: Kristin Svorte

Debattinnlegg

  • Solveig Horne (frp)
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I et innlegg i BT 20. november, beskylder Karin Andersen (SV) meg og regjeringen for ikke å ville ivareta enslige mindreårige asylsøkeres sikkerhet og behov for omsorg på en god og forsvarlig måte. Det er alvorlige og grunnløse påstander.

Les Karin Andersens innlegg:

Les også

Ikke våre barn likevel?

Med rekordhøye ankomster av flyktninger har vi mange utfordringer. Mange er enslige mindreårige, og vi må gjøre vårt beste for å gi dem beskyttelse.

Barnevernloven gjelder for alle barn som oppholder seg i Norge. Det betyr at barn som kommer alene skal få hjelp fra barnevernet om det er nødvendig — på lik linje med norske barn. Enslige mindreårige asylsøkere under 15 år blir plassert på egne omsorgssentre, som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har ansvaret for.

Her får de oppfølging, hjelp og omsorg av kvalifisert personale. I den ekstraordinære situasjonen vi er i nå, åpner vi for økt bruk av flermannsrom på omsorgssentrene for å sikre tilstrekkelig kapasitet. Det er etablert over 40 nye omsorgssentre i 2015. Bemanningsbehovet må vurderes ut fra situasjonen, men barna skal få et godt tilbud. Det er imidlertid ikke på omsorgssentrene barna skal bo. Det viktigste er at barn som får opphold raskest mulig bosettes i en kommune.

Fylkesmannen har 52 verger i Hordaland:

Les også

Behovet er langt større

Det er alvorlig at mindreårige forsvinner fra omsorgssentrene og mottak. Noen forsvinner fordi de har fått avslag på oppholdssøknaden og reiser ut av landet. Andre oppsøker slektninger. Noen rømmer fordi de ønsker ikke å bo der de bor. Omsorgssentrene skal arbeide kontinuerlig med å forebygge rømming og forsvinning. Ved mistanke om rømming eller forsvinning, skal omsorgssenteret sikre tett oppfølging av barnet i det daglige, ved blant annet å informere skolen og være i kontakt med barnets nettverk, slekt og verge.

Alle omsorgssentre har rutiner for forsvinninger og rømming. Dersom omsorgssenteret ikke finner barnet ved å kontakte venner, nettverk og skole, blir forsvinningen meldt til politiet. Barnevernvakten, verge for barnet, UDI og advokat varsles også.

Enslige mindreårige en prioritert gruppe. I statsbudsjettet øker vi tilskuddet til kommunene med et engangsbeløp på 100.000 kroner pr. enslig mindreårig som blir bosatt i 2016. I tillegg økes det særskilte tilskuddet til enslige mindreårige med 15.700 kroner til 207.000 kroner.

Barnevernets omsorgssentre for enslige mindreårige under 15 år styrkes med nær 1,2 milliarder kroner i 2016. Representantordningen styrkes med 46 millioner kroner neste år for å sikre at barna får verge.

Publisert
BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire koronapasientar innlagt på Haukeland

  2. Får Raftoprisen: – Innsatsen er et eksempel til etterfølgelse

  3. Siktet for å ha svindlet 17 eldre kvinner i Bergen: – Det er snakk om store summer

  4. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

  5. Da han markedsførte leiligheten som «helt ok», ville ingen ha den. Så endret de strategi.

  6. Naboer protesterer mot ny trasé for Bybanen til Åsane: – Nå har vi plutselig fått et stort problem

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg