Slik er livet som autismemor

Mitt liv som alenemamma til et barn med et handikap, krever at jeg er pinlig nøyaktiv med planlegging og stressmestring.

Publisert:

HELDIG: Jeg føler meg heldig! Og jeg har det som foreldre flest. Jeg bekymrer meg og gleder meg på barnet mitt sine vegne, skriver Anette Wessel-Håvåg, mamma til Felix.

Debattinnlegg

Anette Wessel-håvåg
Alenemamma til Felix (5)

Barnet mitt har en livsvarig diagnose, en diagnose som tilsier at han trenger trenger hjelp og støtte hele livet.

Jeg skal innrømme at jeg ikke noen gang har sett for meg at jeg skulle blogge og utlevere livet mitt til andre mennesker.

Men så ble nå livet en gang slik at jeg fikk en fantastisk sønn, en sønn som har utfordringer.

I utredningsprosessen skulle jeg så gjerne ønske at jeg fikk eller fant mer informasjon om autisme. For jeg kjente ikke igjen Felix i en god del av de typiske autisiske trekkene jeg leste om.

Anette Wessel-Håvåg

Da jeg fortalte familiemedlemmer og andre om mine mistanker, fikk jeg mange tilbakemeldinger på at det sikkert ikke var autisme som var Felix sin utfordring. Han trengte vel bare litt sosialisering. «Og det går seg vel til etterhvert.»Det var nok en del som hadde sett filmen Rain man, og som så for seg at den rollen Dustin Hoffman spilte var det som var typisk for et menneske med autistiske trekk.

Jeg er spurt om hvordan det er å ha et barn med autisme diagnose. Svaret er at jeg ikke vet om noe annet, jeg har jo ikke flere barn enn Felix.

Gi meg heller den uperfekte moren:

Les også

- Når jeg leser om mødre som begår feil, er det som en trøst og befrielse.

Samtidig ser jeg jo at det er en vesentlig forskjell i forhold til andre barn på samme alder. Jeg ser jo at barn som er ett år yngre enn Felix leker ute i gaten alene sammen med andre barn, og jeg ser foreldre som leverer barna sine i bursdagsbesøk — og går.

Jeg ser jo når jeg er på ferie at foreldre hviler i solsengene sine, mens barna leker med sine nye lekekamerater i sanden.

Selv løper jeg rundt for å aktiviserer Felix, og når kvelden kommer sovner vi omtrent samtidig fordi vi er så trøtt.

Spør oss hvorfor treåringen må på tur i regnet:

Les også

Jeg håper du spør

Mens andre kanskje kan tillate seg å sove litt lenge om morgenen, slik at man akkurat rekker morgenstell og frokost hvis man skynder seg, så må jeg passe på at vi alltid har god tid — slik at det blir minst mulig stress.

Stress betyr nemlig at hele dagen til Felix blir ødelagt, han blir ukonsentrert - og det ødelegger treningsopplegget hans.

Det er vanskeligere med et barn som er fem år uten språk, enn en på to år uten språk. Felix sin verden er større nå enn da han var to, men språket har ikke fulgt ham. Når han oppfører seg irrasjonelt, må jeg alltid ta høyde for at han kan være syk. Det har hendt at jeg har trodd han bare har oppført seg dårlig, men så viser det seg at han endte opp med oppkast og magesjau.

Han kan ikke si «mamma jeg har vondt i magen». Jeg må bruke sansene mine godt. Det krever at jeg er veldig tilstedeværende for å tolke ham.

Treningseksperter:

Jeg har bestemt meg for at jeg skal ta vare på meg selv også. Trening, meditasjon og studier blir prioritert, det er min egentid.

Det gir meg energi. Han får en fornøyd mor som opplever mindre stress, noe som gir mer mer overskudd til Felix.

Mitt liv som alenemamma til et barn med et handikap krever at jeg er pinlig nøyaktiv med planlegging, god på stressmestring og administrasjon.

Jeg er heldig som har foreldre som hjelper meg når jeg trenger hjelp, og de elsker Felix som om han var deres eget barn.

Men alt i alt , så blir jeg rikelig belønnet for arbeidet mitt hver dag.

Det er de armene som strekker seg mot meg hver eneste morgen.Begeistringen som møter meg hver eneste ettermiddag etter barnehagen, etterfulgt av en god klem.

Jeg føler meg heldig. Og jeg har det som foreldre flest. Jeg bekymrer meg og gleder meg på barnet mitt sine vegne. Det er jo en del av livet.

Innlegget ble først publisert på bloggen; autismemor.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg