Trenger du alkohol i kveld?

Klarer du St. Hans-feiringen uten alkohol? For barnas del er det kanskje lurt.

Publisert Publisert

FORSTÅR MER: Barn ser, vet og forstår mye mer enn vi voksne ofte tror, skriver Marit Barene. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Marit Barene
    Generalsekretær Edru Livsstil
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

St. Hans er en herlig tradisjonell fest med bål, leker og sosialt samvær. I fjor møttes naboene i min vesle velforening for første gang for å lage St. Hans-fest med bål, langbord, grilling og leker for små og store. Ingen voksne hadde med seg alkohol, og på årsmøtet drøftet vi dette, og det opplevdes positivt. Dermed har vi skapt en tradisjon og holdning i nabolaget vårt.

Marit Barene

Men St. Hans assosieres ikke bare med bål. Kvelden assosieres også med hvitvin til rekene og øl til grillpølsen. Hvor ofte har vi ikke hørt «Ta deg nå et glass!» Drikkepress er ikke noe som bare skjer blant ungdom. Mye tyder på at mange voksne drikker alkohol selv om de kunne tenke seg å la være. For barnas skyld inviterer jeg alle voksne til å tenke over sitt eget behov for alkohol før St. Hans-kvelden. Hvorfor ikke ta en hvit kveld i år og la det bli tradisjon?

Iblant tror voksne at det ikke gjør noe å drikke alkohol med barn til stede, men allerede ved moderat konsum merker barn hvordan voksnes oppførsel forandres. Det skaper usikkerhet og uro. Barn ser, vet og forstår mye mer enn vi voksne ofte tror.

Alkohol og barn:

Les også

Når bestemor er brisen

Jeg vil fortelle dere en liten historie om en familie som var på helgetur på hytten. De gjorde som de pleide — turer til fjells på dagen, lørdagskos, brettspilling og det som hører med. Da søndagen kom, skulle de voksne vaske ut av hytten, og mens foreldrene vasket, skulle eldstesønnen på tretten skrive i hytteboken. Helgen etter lånte noen venner hytten, og da de kom innom familien for å levere tilbake nøklene søndag kveld, kommenterte de at de visst hadde gått glipp av festen helgen før.

«Hva mener dere, spurte hytteeierne. «Fest? Vi hadde da ingen fest! Lørdag kveld tok vi frem brettspill, chips og cola til ungene, og selv delte vi en flaske vin. Det var det hele.»

I hytteboken hadde tenåringssønnen skrevet følgende: Vi har hatt en fin helg på hytten, bra vær og langtur til Tuva, men lørdag kveld ble det som vanlig litt fyll …»

Dette viser at barn og unge ser på alkohol med andre øyne enn voksne.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg