Isdalskvinnen var ikke prostituert

Dennis Askes teori om Isdalskvinnen ble avskrevet allerede i 1970.

Publisert Publisert

IKKE PROSTITUERT: Ikke noen steder fra hennes reiser Bergen, Trondheim, Oslo og Stavanger er det rapportert noen form for unormal aktivitet eller prostitusjon som kunne settes i forbindelse med kvinnens opphold, skrier Tore Osland om Isdalskvinnen. Foto: Audestad Paal / Østtveit Karine

Debattinnlegg

  • Tore Osland
    Forfattar
  1. Leserne mener

I 2002 ga jeg ut boken «Isdalskvinnen, Operasjon Isotopsy».

Boken var basert på frigivelse av alle etterforskningsdata og muntlige overførsler fra min far, som var hovedetterforsker i saken. Jeg har noen kommentarer til boken «Kvinnen i Isdalen» og teoriene som settes frem der.

Boken fra Dennis Aske er en god oppsummering av det meste som er av offentlig tilgjengelige papirer. Hans teori er at hun var prostituert. Denne teorien ble vurdert av politiet i 1970, og avskrevet.

Les også

Isdalskvinnens hemmelige liv

Begrunnelsen til dette ligger i følgende: Hun ankom Stavanger fra Genève og tok inn på misjonshotellet St. Svithun, som er lite prostitusjonsegnet. Videre bodde hun på blant annet Hordaheimen, Bristol i Trondheim og Hotell Neptun, alle hoteller som ikke tillot prostitusjonsmiljø.

Ikke noen steder fra hennes reiser Bergen, Trondheim, Oslo og Stavanger er det rapportert noen form for unormal aktivitet eller prostitusjon som kunne settes i forbindelse med kvinnens opphold.

Hun brakte ingen med seg til hotellene. Tvert imot var hun for seg selv i restauranten og på rommet. Hun hadde tydeligvis betydelig tilgang på penger, og reiste rundt på hoteller i hele Europa.

MYSTISK: Om noen skulle myrdet en prostituert, hvorfor alt dette, og hvorfor et mystisk åsted langt oppe i fjellet, spør innsenderen. Foto: Bjørn Erik Larsen

Isdalskvinnen brukte inntil ni identiteter ved utfylling av fremmedskjema og visning/deponering av pass. Dersom rommet hun ble tildelt hadde tilgang til balkong, byttet hun rom ved alle hotellene.

I koffertene hennes var alle fingeravtrykk og merker på utstyr og klær møysommelig og profesjonelt fjernet. Et veikart merket «Myrdal Finse Ustaoset» lå også der. Øverst i en av koffertene lå knuste solbrilleglass med et halvt tommelfingermerke av kvinnen.

Hun landet i Trondheim samtidig som en ulovlig tilreisende russisk ambassadefunksjonær. Saken ble etterfulgt av Kripos og overvåkingstjenesten.

Les også

Forklaringen virker så nærliggende at det er oppsiktsvekkende at politiet ikke tenkte det samme

Rarest av alt: Om noen skulle myrdet en prostituert, hvorfor alt dette, og hvorfor et mystisk åsted langt oppe i fjellet?

Aske har tilsynelatende bare sett saken fra offisielle arkiver, og teorien hans er nok feil.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg