Å snakke hverandre opp og heie hverandre frem

Lær barn og unge å se det gode i andre og vis dem hvordan det gjøres!

Publisert Publisert

JA TIL FREMSNAKK: Vi finner det vi leter etter, mener innsender. Foto: Privat

Debattinnlegg

  • Anette Hesjedal
    Prosjektleiar Eit trygt og godt skule- og oppvekstmiljø
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det sies at ord skaper virkelighet. Jeg sier meg enig. Det vi snakker om og hører, det ser vi etter. «Han skal alltid ta styringen» og «Hun sluntrer ofte unna». Snakker jeg om dårlige egenskaper blant kollegaene mine, vil trolig arbeidsmiljøet bli preget av det.

Det samme gjelder for barn og unge. Snakker foreldre, lærere, barn og unge om negative egenskaper eller kvaliteter ved elevgruppen, vennegruppen eller idrettslaget, vil det påvirke andres oppfatning. De vil etter hvert lete etter det de hører for å få det bekreftet. Noen vil avkrefte det, men mange vil finne det og tro på det som en sannhet.

Heldigvis vil dette gjelde andre veien også. Snakker elever, lærere, foreldre og voksne om de gode kvalitetene og egenskapene blant elevene på skolen, på trening eller i nabolaget, vil de komme til syne. Vi finner det vi leter etter.

Jeg vil slå et slag for å snakke hverandre opp og heie hverandre frem. Klarer vi det, hadde kanskje ikke mobbetallene vært slik de er i dag.

Til deg som er mor, far, bestemor, trener, nabo, onkel eller tante: Lær barn og unge å inkludere og å se det gode i andre. Vis dem hvordan det gjøres!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg