Energidrikk gir flere syreskader

Selv barn helt ned i 10-årsalderen bruker energidrikk regelmessig.

MYE KOFFEIN: Energidrikker kan gi søvnvansker og konsentrasjonsproblemer hos barn og unge, skriver innsenderen.

BT
  • Arild Vaktskjold
    Forsker, Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest/Hordaland

Forbrukerrådet vedtok i vinter at det innføres 18 års aldersgrense for kjøp av energidrikk med høyt koffeininnhold. Forslaget bunner i påvist risiko for koffeinforgiftning og det høye inntaket av slik drikke blant tenåringer i Norge. Selv barn helt ned i 10-årsalderen bruker energidrikk regelmessig.

Leskedrikker med høyt koffeininnhold var forbudt å selge i vanlig dagligvarehandel frem til 2009, men etter det har det ikke vært offentlig regulering av kjøp og salg. Det førte til at salget tok helt av, og stadig nye merkevarer kom til.

Allerede i 2014 ble det omsatt 16 millioner liter på landsbasis, og i 2017 var volumet steget til 25 millioner liter.

Les også

Forbrukerrådet vil ha aldersgrense på energidrikk

I tillegg til risiko for koffeinforgiftning, tyder studier på at høyt inntak av slik energidrikk kan påvirke blodtrykk og nyre- og hjertefunksjon. I Norge er barn blitt innlagt på sykehus på grunn av høyt inntak av energidrikk.

Regelmessig bruk av koffeinholdig energidrikk kan forårsake søvnvansker, uro og svekket konsentrasjonsevne. I motsetning til kaffe inneholder koffeinholdig energidrikk også mye sukker. Når det gjelder tannhelse blant unge, har det lenge vært en kontinuerlig positiv utvikling i Norge, men de siste årene har vi sett stadig flere unge med syreskader på tennene. Om lag 40 prosent av 18-åringene har syreskader på tennene, ifølge Norsk Tannpleierforening.

Syreskade er tap av tannsubstans som er forårsaket kjemisk, altså uten at bakterier er delaktig. Tannemaljen etses bort, og det dannes ikke ny. Dette kan skje hvis man ofte inntar sure drikker eller mat (lav pH-verdi), og tannpuss like etter inntaket forsterker slitasjen. Slike skader kan kreve omfattende behandling, og i enkelte tilfeller må det lages kroner på tennene.

Både brus, jus og sportsdrikk har lav pH, og drikker man mye og ofte, kan man få syreskader på tennene. Forbruket av disse drikkene har vært høyt i mange år, men i tillegg kommer det hyppige inntaket av smakstilsatt vann og energidrikk. Det har sannsynligvis også bidratt til økningen av syreskader blant unge.

Å regulere omsetningen og markedsføringen av koffeinholdig energidrikk kan være et positivt bidrag til folkehelsen på flere måter.

  • Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg