Jeg elsker Bergen!

DEBATT: Det er ikke første gang jeg sier det. Og når det i bybanesaken skapes et bilde av at jeg ikke bryr meg om byen, så gjentar jeg det gjerne: Jeg elsker Bergen!

Publisert Publisert

BERGENSVENN: Det vil ikke skuffe meg personlig om Bybanen legges i tunnel, men det vil være en dårlig løsning for brukerne, skriver selverklært bergensvenn Abid Q. Raja (V). Foto: Rune Meyer Berentsen

  • Abid Q. Raja (v)
    Nestleder i Stortingets transportkomite.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg er ikke den første østlendingen med hjerte for Bergen. Heller ikke den siste. En av dem som viser sin ærlighet og varme best er Ole Paus. Han gjør det blant annet i låten Bergen, Bergen: «Bergen for meg er du ikke en by, men en tilstand i min sjel».

Som advokat var Bergen det stedet jeg besøkte mest for møter med jusstudenter og studentforeninger. For debatt og dialog. Bergen er et sted som passer godt for en litt direkte, brautende og utadvendt norskpakistaner, og alle helst skulle jeg gjerne hatt den samme dialekten som mine venner fra vest. Ukentlig drømmer jeg å gjenta fjellturen som Tor Endresen, Bergens egen sønn, tok meg med på over de syv fjell. Jeg elsker byen, lynnet og temperamentet. Ikke så rart kanskje, jeg trives med klar tale.

Se helheten

Som samferdselspolitiker for Venstre må jeg imidlertid se alle kollektivprosjekter i en helhet. Det er ikke vanskelig å ha både forståelse og sympati for dem som ønsker Bybanen i tunnel og ikke i dagen over Bryggen, men når alle traséalternativene i tunnel etter Venstres syn både er dårligere for brukerne og blir en milliard kroner dyrere enn dagalternativene er det all grunn til å ta en tenkepause. Det gjør Bergen Venstre helt tydelig: «Dette er ikke økonomisk forsvarlig».

Dette kan betraktes som trussel slik BT formulerte det. Da Stortingets samferdselskomité var i Bergen truet jeg imidlertid aldri, men var tydelig på mulige konsekvenser. Velg gjerne tunnel, men da må byen og fylkets befolkning være forberedt på selv å betale ned kostnadsforskjellene over mange ekstra år med bompenger. Vær også forberedt på at millioner årlig må bindes opp i økte vedlikeholdskostnader. Som Bergen Venstre har jeg lagt hodet på blokken. Legg oss gjerne for hat, vi tåler og takler det, men gjør det av riktige grunner. I en by som Bergen må det være greit å si rett ut at vi ikke skjønner bruken av milliarder ekstra på å legge banen i tunnel, når det vil gå på bekostning av andre prosjekter. Et spleiselag nasjonalt og lokalt forutsetter dialog og forhandlinger om løsninger som velges.

Bybanens suksess

Ja, Venstre vil også ha Fornebubanen. Jeg stolt av å være en av de politikerne som skal bidra til realiseringen av den. Enhver som snakker den ned skjønner lite samferdselspolitikk. Ja, vi vil også ha bybane i Stavanger, Sola, Sandnes. Under seks prosent av reisene der foretas kollektivt. De må lære av bybanens suksess i Bergen, som Venstre har kjempet frem. Ja, vi vil overoppfylle Nasjonal transportplan (NTP), og ville i årets budsjett helst gitt mye mer til vedlikehold av jernbanen. Det endte på i underkant av én milliard mer enn det regjeringen Stoltenberg la inn før han sa takk for seg. For miljøvennlig transport lønner det seg å ha Venstre nært makten.

Venstre vil slåss for 50 prosent statlig bidrag for baneforlengelsen i Bergen

Vi har vært pådriver for utbyggingen av Ulrikstunnelen og fremskynding av Ringeriksbanen, slik at den blir bygd samtidig med InterCity-utbyggingen. Det har vi også fått gjennomslag for i vår avtale med regjeringen. Samtidig er vi med på å sikre gul midtstripe og fergefri E39 fra Kristiansand til Trondheim. Det er også viktig å understreke betydningen av nok statlige midler til kollektivtrafikk og bymiljøprosjekter i årene som kommer, slik at det fremdeles kan gå til drift og at vi kan gjøre de store investeringene på for eksempel Bybanen.

Bergensere må velge

Transportsektoren i Norge trenger modernisering. Vi må få på plass en infrastruktur der vi får gods på bane og kjøl, og folk raskt frem på vei, bane og båt. Vi må bruke pengene våre smartere, redusere byråkratiet, forkorte planleggingstiden og bygge hele strekninger samlet. E39 må være ett av de prosjektene der vi prioriterer å gjøre utbyggingen samlet.

I dette perspektivet må også bergensere og hordalendinger velge. Vi vil slåss for 50 prosent statlig bidrag for baneforlengelsen i Bergen. Men merkostnaden på å velge vesentlig dyrere løsninger har åpenbare nasjonale og lokale konsekvenser. Det vil ikke skuffe meg personlig om Bybanen legges i tunnel, men det vil være en dårlig løsning for brukerne og det vil synd å gå for en slik løsning uten å ta inn over seg de økonomiske konsekvensene med hensyn til investering og driftskostnader år frem i tid.

For øvrig — kan noen hilse og si til Tor Endresen at jeg fortsatt venter på en ny invitasjon til syvfjellsturen? Jeg går gjerne i lag med flere. Sammen kan vi nyte vidden og en kvikklunsj, diskutere Bybanen og umulige østlendinger, mens vi sammen nynner ”Åh Bergen Bergen, Norges største grend. Uansett hvor du kommer fra, får du motbakke hjem igjen”.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Robert Hauge har fortsatt jobben sin rundt A-laget

Få med deg sendingen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Fjord Line kutter alle avganger fra Bergen

  2. – Derfor støtter jeg Trump

  3. Denne testen kan gi deg koronasvar på 15 minutter

  4. Sjokkert over prosessen før han sluttet som Brann-trener: – Rune Soltvedt gjemte seg

  5. Denne bilføreren fikk ikke kjøre videre før han hadde ryddet

  6. Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320