Gi oss bedre seksualundervisning

Nå handler den mest om kjønnssykdommer og hvordan ikke å bli gravid, ikke om grensesetting.

Publisert Publisert

Debattinnlegg

  • Hilde Maria Boberg Andresen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hilde_B_Andresen.jpg Foto: PRIVAT

For tiden er det stort oppstyr rundt trenden #jegharopplevd på sosiale medier. Tusenvis av kvinner de siste dagene har vist oss hvor utbredt seksuell trakassering er og dermed understreket hvor forferdelig viktig det er å gjøre noe med det.

Les også

Da damene slo tilbake

Lesningen er vond, men viktig. Det er høyst på overtid å utfordre tanken på at Norge er likestilt og heller stå på for å bekjempe seksuell trakassering.

Det handler om å ta hver og en av de fæle historiene som ble delt, og alle dem som i frykt og usikkerhet ble holdt tilbake, på alvor.

Det handler om å anerkjenne at vi som lever som jenter faktisk møter en annen virkelighet enn våre brøde og fedre. En virkelighet der tilrop, klåing og redsel for at noen skal tvinge deg til ting du ikke vil er en realitet.

Twitter og sosiale medier er i bevegelse, vi ser en feministisk bølge i form av tusenvis av 140-tegnshistorier. Jeg håper politikere forstår at dette er viktig. At de følger opp og gjør noe med det.

I mine øyne sviktet de voksne i bystyret Bergens ungdommer i det de stemte ned forslaget.

Selv mener jeg det viktige for Bergen er å anerkjenne dette problemet som ble vist på sosiale medier ved å kartlegge seksuell trakassering i skolen. Det har blitt foreslått før, bergenspolitikere stemte det grovt ned. #Jegharopplevd viste hvorfor det var nødvendig. I mine øyne sviktet de voksne i bystyret Bergens ungdommer i det de stemte ned forslaget.

Videre må vi begynne å snakke om grenser og bedre seksualundervisning. I dag er seksualundervisningen bare klein, og handler for det meste om kjønnssykdommer og hvordan ikke å bli gravid. Mange har ikke engang seksualundervisning.

Jeg er overbevist om at bedre seksualundervisning kan forhindre både trakassering og overgrep.

Men denne undervisningen er en fantastisk mulighet for ungdom til å diskutere grenser. Oppdage dem og lære å respektere dem. Diskutere seg imellom hva som er greit og ugreit. Tenke over hvordan det er å si «nei» i en ubehagelig situasjon og ikke minst hvordan å respektere dette.

Jeg er overbevist om at bedre seksualundervisning kan forhindre både trakassering og overgrep. Og så må vi for all del lære hva i alle dager som egentlig ligger i begrepet «seksuell trakassering».

Jeg husker at en fyr i parallellklassen en gang fikk anmerkning for seksuell trakassering da jeg gikk på Gimle ungdomsskole. Ingen visste egentlig var det var. Ingen visste hva det var han hadde gjort som var galt fordi ingen hadde fortalt oss det.

Jeg forsto jo at det hadde med sex å gjøre, men det falt meg ikke inn at det også var en form for trakassering når folk ropte hore etter meg eller klådde på mine venninner når de ikke ville det.

Bergen må vise at vi tar jenters rett til å bestemme over egen kropp på alvor.

Diskusjon rundt grenser og bedre seksualundervisning er det minste vi kan tilby bergenselevene som et ledd i kampen mot krenkelse og overgrep.

Ungdom er skarpe, vi kan drøfte og tenke kritisk. Bare kom med muligheten. Bergen må vise at vi tar jenters rett til å bestemme over egen kropp på alvor.

Vi må tydeliggjøre grenser gjennom seksualundervisning og vi må gjøre det nå. Det er faktisk det eneste anstendige å gjøre!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Jeg har gitt opp håpet

  2. SU: Skolen må undervise om sexleketøy og onani

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg