«Knip igjen, fru Hansen. Tiden er ute!»

Gale var det fra før, verre blir det nå.

Publisert Publisert

DÅRLIGERE TIDER: Det er her galskapen blir mest synlig: Toalettbesøk/bleieskift, øyedråper, stomiskifte, morgenstell og kveldsstell sterkt pleietrengende, for å nevne noen av gjøremålene der tidsbruken skal reduseres med mellom 5 og 10 minutter, skrievr Trygve Hillestad. Foto: ARKIVFOTO: SCANPIX

Debattinnlegg

  • Trygve Hillestad
    Forfatter og skribent
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er trist og leit å lese om den nye normen for tidsbruk som den kommunale hjemmehelsetjenesten nå skal styres etter. Gale var det fra før, verre blir det nå.

Trygve Hillestad

Jeg vet ikke hvem jeg skal synes mest synd på; de som skal utføre jobben eller de pleietrengende. Kanskje er det likevel mest synd på de som har utarbeidet det nye tidsskjemaet for helsepersonellet. De kan neppe ha skjønt hvordan det foregår rundt i de tusen hjem som trenger helsehjelp.Noen av punktene kan man nok mene er greit nok, mens andre er tragisk lesing. Gjennomsnittlitt skal hver oppgave kortes ned med fem minutter. Er det virkelig mulig å en gang tenke slik? Og enda verre; tankene er omsatt i et seriøst tiltak.

«Normtidene skal ikke være uttrykk for maks eller minimum tid. Det skal tas individuelle behov. Den individuelle vurderingen skal alltid komme først, slik at pasient får den hjelpen den trenger.» , sier helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) til pressen. Hvorfor da utarbeide et spesifisert og til de gradert detaljert skjema med angitt dagens tidsbruk og hvor mye mindre tid som skal brukes i fremtiden.

Det er her galskapen blir mest synlig: Toalettbesøk/bleieskift, øyedråper, stomiskifte, morgenstell og kveldsstell sterkt pleietrengende og skrive handleliste, for å nevne noen av gjøremålene der tidsbruken skal reduseres med mellom 5 og 10 minutter.

Helsebyråden sier Bergen kommune gir for mye hjelp:

Les også

Kutter i hjemmehjelp og hjemmesykepleie

Det sier seg selv at mange av gjøremålene tar den tid som trengs. Men ifølge tidsskjemaet skal toalettbesøk kortes ned med 5 minutter. Tenk dere situasjonen; «Beklager fru Hansen, tiden er ute. Du må nok klare deg selv.» Jeg skjønner at det ikke vil skje, men tidsskjemaet gir oss grunn til å oppfatte at slik skal det være. Hvis ikke, hvorfor da skrive det på listen?

Det samme gjelder de andre punktene som tar den tid det tar, verken mer eller mindre. Hvorfor stresse med stoppeklokken da? Eller rettere sagt: klokke med alarm slik at man ikke mister fokus på hva som er viktigst, nemlig tiden. Ikke brukerens behov.

Det foregår en absurd diskriminering av gamle mennesker:

Les også

Bestemor står bakerst i køen

Jeg nekter å tro at de som gjør jobben bruker unødig mye tid til kaffeprat o.a. ved hvert brukerbesøk. Når vi snakker med helsepersonell i hjemmetjenesten er omkvedet at de ikke får gjort jobben tilfredsstillende nok. Den foreslåtte tidsreduksjonen gjør det neppe bedre for noen. Snarere tvert imot.

Dette skaper kun frustrasjon både hos brukerne, hos deres pårørende og hos dem som gjør jobben. Hvor er da gevinsten? Dessuten: fem minutter her, 10 minutter der. Hvor mye tidsbesparelse snakker vi egentlig om per helseperson per dag? Gir tidsbesparelsen tid til mer enn enda en bruker på listen per dag? Hva blir den egentlige økonomiske gevinsten?

«Utfordringen for våre tjenester blir å planlegge arbeidsdagen godt og sikre at hjemmesykepleierne får mest mulig brukerrettet tid. Vi må være enda mer bevisste på hvilke oppgaver vi skal løse innenfor tiden vi har til rådighet. Det er et mål at brukerne ikke skal oppleve at vi har det travlere.» sier etatssjef for Etat for hjemmebaserte tjenester, Hilde Heggelien til pressen. Målet med den siste setningen er god, men med offentliggjøring av det nye tidsskjemaet er det motsatte allerede oppnådd.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg