Far er også viktig

Dessverre tilrettelegges ikke fars engasjement på lik linje med mors.

DELTAR: Jeg har vært med på ultralyd, jordmor-timer, forberedende fødselskurs, og lest litteratur om svangerskapet og foreldrerollen. Alt for å være best mulig forberedt på møtet med det lille barnet, skriver psykolog Stian Espevoll.
 • Stian Sørheim Espevoll
  Stian Sørheim Espevoll
  Psykolog i Onlinepsykologene og faglig leder i Psyknett
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Fokus på forebygging av skjevutvikling hos barn og unge er en hovedsatsing i helse— og skolesektoren. Det er iverksatt mange tiltak for å sørge for at barns fysiske og psykiske helse blir ivaretatt, bl.a. tett oppfølging av jordmor og helsesøster, antimobbekampanjer i skolen, betydningen av fysisk fostring, næringsopplysning i skolen, og så videre.

stian.JPG

I BT 14. januar skrev lege og forsker Agnethe Lund om viktigheten av de ni første månedene i barnas liv. Svangerskapet. Hun refererte til forskning om hvordan forhold i mors levemåte under svangerskapet påvirker barna både under— og etter svangerskapet. Hun vektla betydningen av økt oppmerksomhet på livsstil, og belyste at god kunnskap om disse forholdene er nødvendig for å forebygge skjevutvikling.Agnethe Lund:

Les også

De ni viktigste månedene

Som psykolog er jeg kjent med den prenatale perioden i barnets liv, om tiden i livmoren, fra unnfangelse til fødsel. Dette er unektelig en viktig tid, og tiltak den gravide bør gjøre for å sørge for best mulig utvikling av det ufødte barnet er godt kjent for allmennheten. Det er heldigvis også sørget for at vordende mødre får hjelp til både livsstilsendring og forebygging av barnets helse. De får tett oppfølging hos jordmor, tilbud om ammekurs og forberedende fødselskurs. Det tilrettelegges på arbeidsplassen i form av lettere arbeid for å redusere stress for mor, som også stresser barnet i magen. Kunnskap om svangerskap er kommet langt, og er lett tilgjengelig for alle.

Avdeling for rusmedisin:

Les også

Gravide LAR-pasienter møter fordømmelse fra samfunnet

De fleste barn som fødes møter heldigvis også den andre halvdelen av sitt arvemateriale. Er forholdet mellom mor og far godt legger kan det bedre legge til rette for samarbeid, avlastning, og god utvikling for barnet etter fødselen. Men langt fra alle par holder sammen, og det hender barn blir født uten at far er involvert. I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) bodde en fjerdedel av barn under 18 år hos en av foreldene (januar 2014) og 12 % av barn under ett år bodde kun med en forelder. For dem som er alene er det et stort ansvar med tanke omsorg, oppfølging, og tilrettelegging. Fokuset på fars rolle bør derfor økes, for med økt kunnskap kan også far være mer støttende, engasjert, og iverksette tiltak som kan bidra til positiv utvikling både for mor og barn.

Barna var født rusavhengige:

Les også

Geir trur det gjekk bra med dottera fordi mor trappa ned metadonbruken

Som vordende far har jeg vært opptatt av å delta under svangerskapet. Jeg har vært med på ultralyd, jordmor-timer, forberedende fødselskurs, og lest litteratur om svangerskapet og foreldrerollen. Alt for å være best mulig forberedt på møtet med det lille barnet. Dessverre tilrettelegges ikke fars engasjement på lik linje med mors. Far får ikke fri fra jobb til å delta på kurs, og det kan gjøre det vanskelig for mange å ta fri fra jobb. Man må bruke avspasering og jobbe inn igjen tapt arbeidstid, og for enkelte passer det gjerne ikke. Jeg tror økt deltakelse og ansvarsbevissthet fra far under svangerskapet kan sørge for en positiv tilknytning til barnet alt før fødselen.

I likhet med Lund mener jeg det er viktig å ha fokus på tidlig forebygging, og jeg mener at tilrettelegging i arbeidslivet for begge foreldrene er forebygging i seg selv. Dersom flere menn fikk fri fra arbeidsgiver tror jeg flere ville deltatt på forberedelser til å møte det nye barnet. Jeg tror flere ville fått mer innsikt i barnets utvikling, ville blitt mer oppmerksom på de tiltakene som sørger for barnets utvikling, og kan hende flere ville forstått at også fars rolle er av stor betydning for barnets tidlige helse.

Har du meninger eller historier du vil dele? Send e-post tildebatt@bt.no

Publisert
BT anbefaler

– Det verste er utslippene til miljøet

Full overtenning. Folk ble bedt om å holde seg inne. Brannvesenet melder at brannen er slukket.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 344 nye smittede: – Behov for tiltak så raskt som mulig

 2. Vannledningsbrudd i sentrum skapte glatte veier

 3. – Vi snakket sammen i en uke

 4. Hva tåler sykehusene før Norge må stenge? Korona er ikke den største utfordringen.

 5. – Gamle gubber i alle land, skjerp dere. Hilsen gammel gubbe (58).

 6. Politiet ba Brann holde seg unna vitner