Venstre og KrF leker bare klimapolitikk

DEBATT: De millioner av verdens fattige som rammes av klimaendringene blir neppe imponert over bortforklaringene til Venstre og KrF

Publisert Publisert

KLIMAFIENDTLIG: Forslaget om å trekke ut av kull er et av de aller viktigste og mest betydningsfulle klimatiltakene vi kan gjøre, skriver Hallvard Surlien i Grønn Ungdom. Bildet er av at kullkraftverk i Tyskland. Foto: Reuters

Debattinnlegg

  • Hallvard Surlien
    talsperson i Grønn Ungdom
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hallvard Surlien

Det norsk klimapolitikk trenger aller mest er handling. Det den trenger aller minst er flere utredninger. Når Venstre og KrF vraker forslaget om å trekke Oljefondet ut av kull, til fordel for å utrede å trekke ut alt fossilt, er det klimaet som taper. Vi har allerede nok kunnskap til å slå fast at Oljefondet må slutte å investere i fossilt. Avgjørelsen om å slutte med det er en politisk beslutning vi kunne ha tatt nå. En utredning gjør at vi lar tiden gå, til fordel for noe svært usikkert. Hvem skal utgjøre ekspertgruppen? Og vil Frp følge dens anbefalinger om det blir å trekke ut alt fossilt? Jeg tviler på det.

Les også

De borgerlige vil utrede mer enn nei til kull

Forslaget om å trekke ut av kull, som det opprinnelig var flertall for på Stortinget, er et av de aller viktigste og mest betydningsfulle klimatiltakene vi kan gjøre. I en verden som går mot 4-5 graders global oppvarming er det fullstendig utilgivelig å ikke benytte muligheten når den først er der. Forslaget ville for det første påvirket gjennom å flytte enorme mengder kapital vekk fra fossilselskaper. For det andre ville det ikke lenger fantes noen holdbare argumenter for å ikke trekke Oljefondet ut av en annen klimaversting, nemlig oljesand.

I fjorårets valgkamp advarte De Grønne mot at blokkpolitikken er en trussel mot en nødvendig ambisiøs klimapolitikk. Det har vi så til de grader fått bekreftet nå. De millioner av verdens fattige som daglig rammes av klimaendringene blir neppe særlig imponert over bortforklaringene til Venstre og KrF. Norske politikere må begynne å forstå alvoret i det de holder på med. Vi kan ikke leke klimapolitikk.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bør trekke oljefondet ut av kullkraft

BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg