Lær av Pippi Langstrømpe, Listhaug

Kritikken hennes skaper godhetsfrykt.

Publisert Publisert

BLI SNILL: - Siden du har veldig mye makt nå, er det på tide å bli veldig snill også. Slik at du blir med på å gjøre 2016 til et år fylt med håp og solidaritet for mennesker i nød, og for flyktninger, skriver Zahir Athari til Sylvi Listhaug (Frp).

Debattinnlegg

  • Zahir Athari
    Oslo
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Som i animasjonsfilmen Frost , hvor isdronningen Elsa får vinteren til åherje i kongeriket Arendelle, gir innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) asylvinteren ny styrke og fart i kongeriket Norge. Hennes selvmotsigende begrep «godhetstyranni» om kirkens kritikk mot bistandskutt, markerer et skifte i FrPs asylpolitikk – fra å skape fremmedfrykt til å skape godhetsfrykt.

Kommentator Frode Bjerkestrand:

Les også

Årets egentlige nyord er en trist oppsummering av hele innvandringsdebatten #jesuisgodhetstyrann

Stortingets asylforlik viser at «alle» Stortingets partier endelig har godkjent Frps lederskap i asylpolitikken. Dette asylforliket er det største angrepet på flyktningers rettssikkerhet i Norge noen gang.

Av 18 tiltak i forliket, handler fem om rask retur og direktefly, fire om å stenge Europas yttergrenser, og tre om redusering av ytelser i asylmottak.

Resten handler om å innstramme retten familiegjenforening, permanent opphold og så videre. Det siste tiltaket erklærer FNs flyktningkonvensjon og andre internasjonale konvensjoner om flyktninger, som utdaterte.

Professor i teologi:

Les også

Å kalle engasjement for flyktninger for godhetstyranni overgår min fatteevne

Alt dette med en iskaldt språkbruk uten engang å nevne solidaritet og medmenneskelighet, og uten snakk om krig og grusomheter som ødelegger menneskerliv og produserer flyktninger.

Fra Soria Moria-erklæringen i 2005 med «en human, solidarisk og rettssikker asylpolitikk» til asylforliket i 2015 med bare «rask retur», viser man hvor langt Norge er på vei mot stupet. Kravene som tidligere knapt fikk plass på kanten av det politiske forhandlingsbordet, er nå på midten av bordet – som det eneste alternativet.

Derfor jublet Frps parlemantariske leder, Harald Nesvik, da partiets asylkrav ble til Stortingets asylforlik: «Da vi fremmet slike tiltak tidligere, kastet folk egg på oss.»

Men denne gang har partiet nådd målet uten noen store hindringer, verken politisk eller på grasrotnivå. En drømmeseier.

Sylvi Listhaug (Frp):

Les også

- Det er klart jeg er bekymret for mine egne barns fremtid

Kravene «reelt beskyttelsesbehov» og «effektivisering og forenkling» av saksbehandlinger kommer til å endre UDI og Une fra å være asylinstitusjoner til å bli avslagsfabrikker.

Skadene en slik asylpolitikk medfører kommer til å treffe fredsnasjonen Norge i like stor grad som de utestengte og tvangsreturnerte flyktningene har gjort.

Fremmedfrykt er et sentralt satsingsområde for Frp. I denne fasen vil paritet endre nordmenns holdninger om «de andre» gjennom å skape mistenksomhet og fiendtlige bilder av flyktninger. Etter flere tiår er partiet nå blitt den eneste asylvaremerke-leverandøren på Norges politiske marked, uten noen konkurrenter.

Monopolet har fått norsk asylpolitikk til å bli demoniserende, trangsynt og uærlig. En slik diskurs har skapt og normalisert et bilde av flyktninger som lykkejegere og grunnløse løgnere som belaster velferdsstaten, og svekker norske verdier og kultur.

Derfor virker Anundsens verdensbilde om at hele flyktningkrisen er oppstått på grunn av «norske hotell— og frokostbilder» og Listhaugs «gullstol» som mer sanne og vesentlige enn virkeligheten. Nemlig at asylsøkere er desperate mennesker i nød som søker solidaritet og fred, hvor deres sår og sorg kan leges – og hvor de kan jobbe og bygge livet på nytt.

Asylankomstene skaper sterke følelse:

Les også

Får hundrevis av fryktbrev

Godhetsfrykt er en ny fase hvor Frp vil få kontroll over nordmenns holdninger om flyktninger gjennom å dovne nordmenns grunnleggende evne til å vise nestekjærlighet og solidaritet. Partiet har forstått at det å ha politisk ledelse og utøvendemakt ikke er nok. Derfor er partiet i ferd med å åpne et nytt satsingsområde hvor de kan skape frykt for norske verdier og tradisjoner. Dette har de stemplet som godhetstyranni – fordi Frp selv frykter og misliker disse verdiene.

Verdiene som kan få 80.000 nordmenn til å ønske flyktninger velkommen til Norge, når deres egne politikere bruker statens kapasitet og millioner av kroner på rask retur og direktefly. Verdiene som kan få de ukjente godhetsheltene i hverdagen til å skape håp, når deres egen regjering sprer frykt. Verdiene som kan få vanlige folk til å forsvare menneskerettigheter, mens deres storting svekker dem.

Det ser ut til at nordmenn fortsatt ønsker seg et Norge som Nansen og Wergeland kjempet for, et land som sprer håp og solidaritet – ikke frykt og hat. Uskrevne lover om nestekjærlighet og solidaritet med mennesker i nød er ikke bare forankret i norske verdier og kulturarv, men er så gamle og universelle som menneskets historie.

Antikkens forfatter Sofokles skrev dette om byen Theben som sto i fare: «Å bruke all sin kraft til hjelp for andre, er den største manndomsdåd.»

Kjære innvandringsminister. Som tidligere asylsøker håper jeg at du og dine hadde en god jul og en fin nyttårsfeiring. Men jeg håper også at du lærer av Pippi Langstrømpe, etter kongens ønske i nyttårstalen.

Siden du har veldig mye makt nå, er det på tide å bli veldig snill også. Slik at du blir med på å gjøre 2016 til et år fylt med håp og solidaritet for mennesker i nød, og for flyktninger.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg