Vi vet det virker

Det er en grunn til at alle barn går gratis på skolen, og at vi alle betaler like mye i egenandel hos legen.

Publisert: Publisert:

SAMME VELFERD: Alle skal ha rett til samme velferd, men de som tjener mest skal også betale mest i skatt, skriver Audun Lysbakken. Foto: NTB scanpix

Debattinnlegg

Audun Lysbakken
SV-leder

Hva er poenget, spør fylkestingsrepresentant for Høyre, Iril Schau Johansen i et innlegg mot SVs forslag om å øke barnetrygden (18.2).

Poenget med å øke barnetrygden generelt, i tillegg til at enslige forsørgere og de med flere barn får en ekstra økning, er at dette er tiltak vi vet hjelper mot fattigdom.

Ordninger som går til alle uavhengig av inntekt er, i motsetning til behovsprøving, ikke stigmatiserende. De blir heller ikke fattigdomsfeller der en mister stønader om en får jobb eller økt stillingsprosent. Og de krever ikke et stort byråkrati, slik behovsprøving gjør.

At Schau Johansen bruker sin egen inntekt som en innvending mot universell barnetrygd, gjør den ikke riktigere. Barnefamilier har høyere utgifter enn andre, det er begrunnelsen for barnetrygden. Dette er ikke veldedighet men en viktig del av et universelt velferdssystem.

Det er en grunn til at alle barn går gratis på skolen, og at vi alle betaler lik egenandel hos legen. Poenget er at alle skal ha rett til samme velferd, men at de som tjener mest også betaler mest i skatt. Isteden har denne regjeringen kuttet i skattene til de rikeste.

Egentlig finansierer hver familie dette selv: Man betaler skatt hele livet, men mottar barnetrygd bare når man har barn. Dermed er barnetrygd en overføring mellom livsfaser, til en periode der du har flere utgifter. Se på barnetrygden som et slags skattefradrag de som har barn får, bare at det også går til dem som har for lav inntekt til å få skattefradrag.

Statistisk sentralbyrå, Fordelingsutvalget, med flere har påpekt hvor viktig barnetrygden er for å redusere økonomiske forskjeller og redusere antall fattige barn. Derfor foreslår SV økt barnetrygd. Fordi vi vet at det virker.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg