Kjære barn: La meg se deg

Jeg blir matt av måten vi forholder oss til små barns utvikling.

Publisert Publisert

KARTLEGGING: Målet bør være å sette inn støtet der det virkelig finnes behov, og ikke la eksperter med ulike kartleggingsverktøy få for stor påvirkningskraft i dette viktige og følsomme arbeidet, skriver innsenderen. Foto: Jan M. Lillebø

Debattinnlegg

  • Lene Ferstad-løland
    Bergen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hva betyr det å «kartlegge» et lite barns utvikling? Og hvordan skal resultatene av hvor barnet befinner seg, språklig, motorisk og sosialt, tolkes? Kartleggingen vil påvirkes av faglig kunnskap, trender i tiden og holdninger. Til sammen kommer de frem til noe som forteller hva som er innenfor eller utenfor normalen.

Barn har ulik utvikling

Det er grunn til å stille spørsmål om hensikten bak en del av kartleggingen vi finner i norsk barnehage og skole. Vi må få lov til å løfte blikket, puste dypt og tørre å si at barn har ulik utvikling. Vi er heldige som har mange dyktige fagpersoner rundt barna våre, mange av dem med en kompetanse som kan være avgjørende for at barnet utvikler seg på en positiv måte. Men hvor hensiktsmessig er det å plukke fra hverandre et barns atferdsmønster, på jakt etter potensielle avvik? Og i hvilken alder er det riktig å begynne? Er det når barnet er ett eller to år? Etter min mening bør det være senere.

Ønsker vi at alle barn skal ha identisk utvikling?

Det finnes et hav av gode argumenter som bunner i et sterkt ønske om å hjelpe barnet i riktig retning. Det er ofte snakk om å se barnet, for så å kunne «dytte» barnet i en ønsket retning. Intensjonene er nok gode, men det burde likevel være legitimt å spørre om ikke en «normal» utvikling kan være tilstrekkelig.

Voksne med skjemaer

Det er mulig at vi mister barns ulike personligheter, styrker og svakheter av syne. Hvem kartla barna for noen generasjoner siden? I tiden før barnehagene ble normalen, var de fleste barn hjemme frem til skolealder, og det er fristende å ty til en gammel slager: «Det ble da folk av dem også». Vi må endre oppmerksomheten til hva et barns utvikling egentlig er, og i hvilken grad denne utviklingen bør styres av voksne utstyrt med ulike skjema og rammer, som de små skal passe inn i.

Les også

- Ettåringer bør ikke i barnehage

Ønsker vi at alle barn skal ha identisk utvikling? Er vi blitt så redde for avvik at vi leter etter problemer? Det er viktig at det naturlige samværet med barnet ikke lider under et overdrevet fokus på hva som er skal til for at barnet skal utvikle seg i en bestemt retning i et bestemt tempo.

Må treffe der det er behov

Barnehagen er på sitt beste et utelukkende gode. Ikke alle samfunn har en så høy kvalitet på offentlig barneomsorg. Likevel kan det hende at hjelpen treffer skjevt og ulikt. Det finnes både foreldre som opplever, og som ikke opplever, å få den riktige hjelpen og viktige støtten til å «dytte» barnet sitt i riktig retning. Målet bør være å sette inn støtet der det virkelig finnes behov, og ikke la eksperter med ulike kartleggingsverktøy få for stor påvirkningskraft i dette viktige og følsomme arbeidet.

Hvordan sikrer man så at alle barn i tilstrekkelig grad blir sett, slik at slike dytt for barnets beste blir iverksatt? Jeg er stor tilhenger av bruk av skjønn når det trengs. Det kan selvsagt være problematisk, men dyktige fagpersoner er heldigvis ofte utstyrt med både en solid faglig tyngde, erfaring og den uvurderlige egenskapen som skjønn er.

Hva skjer dersom fagpersoner blir pålagt å følge bestemte retningslinjer uten handlingsrom til å tenke selvstendig? Jeg tror at det noen ganger vil gå på bekostning av deres yrkesstolthet, og at det kan få uheldige følger. Økte dokumentasjonskrav tar tid og krever at noe annet prioriteres bort. Et annet, og mer alvorlig ankepunkt, er faren for at pedagogene vil oppleve at tilliten til dem som fagpersoner er svekket.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Mann i 20-årene siktet for å ha drept sin mor

  2. Båt på grunn i Austevoll - tar inn vann

  3. Kvinne funnet død på Sotra - mann pågrepet for drap

  4. – Dette er helt forferdelig

  5. – Altfor mykje hjort på Vestlandet

  6. Sindre var forberedt på reaksjoner. Det tok kun et par timer.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg