En ubegripelig valgkamp

Hvor var politikerne i den aller viktigste miljøsaken for Vestlandet?

Publisert:

UBÅT: Det er ufattelig at krangel om bompenger skal skygge for faren for kvikksølvutslipp i våre nære kystområder, mener innsender. På bildet en lokal aksjon i Fedje som krevde heving av kvikksølvubåten U-864. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX (arkiv)

Debattinnlegg

Erik Ahmer
Tømrer, Morvik

Valgkampen handlet om bompenger og atter bompenger. Vi ble dynget ned av utallige saker om bybane over Bryggen eller i tunnel, og om flyskam og kjøttskam.

Men hvor var politikerne – og ikke minst valgvinnerne Miljøpartiet De Grønne og de unge miljøaktivistene – i den aller viktigste miljøsaken for Vestlandet?

Har virkelig alle glemt at det utenfor Fedje ligger 67 tonn kvikksølv, som en gedigen tikkende miljøbombe? Kanskje har den begynt å lekke i dette øyeblikk?

Den unge svenske klimaaktivisten Greta Thunberg sier at huset har begynt å brenne, men ingen gjør noe med det. Det samme gjelder den gamle, tyske ubåten U-864.

Det er kostbart å heve ubåten, men sammenliknet med hva det koster å rette opp en miljøkatastrofe, er det småpenger. Det er for sent å redde Norges gode rykte dersom verden får vite at vi har latt kvikksølv lekke ut i et sårbart kyst- og havområde. Vil noen kjøpe oppdrettslaksen eller fangstene fra hav- og kystfiskerne våre da?

Det er ubegripelig at ingen politikere tok opp denne saken i valgkampen. Og det er spesielt skuffende at en statsminister fra Bergen og Vestlandet ikke ser alvoret. Det er ufattelig at krangel om bompenger skal skygge for faren for kvikksølvutslipp i våre nære kystområder.

I Norge finnes mer enn nok ekspertise og kompetansemiljøer til å heve ubåten. Saken har vært utredet mer enn nok.

Nå er det på tide at noen tar politisk lederskap. Jeg håper noen er tøff nok til å få fjernet den tikkende bomben fra kysten vår.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg