Til og med ultrakapitalistene heier på MDGs byutvikling

Når det gjelder å ta vare på nærnaturen, går det en tydelig politisk skillelinje i Bergen.

En god by er en by hvor det er lett å leve kortreiste liv, mener byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke.
 • Thor Haakon Bakke
  Byråd for klima, miljø og byutvikling (MDG)
Publisert Publisert
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

2022 byr på mange nye muligheter til fine diskusjoner om byutvikling. Det er nødvendig. Korona kommer i tillegg til natur- og klimakrisen og gjør spørsmål om hvordan byer og lokalsamfunn bygges mer aktuelle enn på lenge. Sjelden har prioriteringen av parker, solfylte leiligheter, badeplasser og nærnatur vært viktigere.

De siste årene har folk feriert i egen by, strømmet ut i parker og i byfjellene. Jeg er glad for at vi er rik på natur og lekeplasser, og det skal det bli mer av fremover.

Koronaen har også vist oss urettferdigheten og ulikhetene på en ny måte. Folk med store hager og hytter har hatt mer tumleplass enn andre. I en by kan ikke alle ha hjemmekino og svære hager, men leilighetene må være skikkelig bra.

Etter årevis med utbygging av mørke leiligheter med dårlig uteoppholdsareal har dreiningen mot lys, sol og god stemning tiltatt. Bor vi tettere, tar vi vare på mer natur og får ned utslippene, men vi må også bo hyggeligere.

I byutviklingen er det summen av mange små og store avgjørelser som til sammen skaper den gode byen. Mindre trafikk gir en tryggere og stillere by. Investeringer i vassdrag gir grunnlag for selve livet for villaks og andre fantastiske skapninger. Og det er mye god oppvekst og byliv i å oppleve villfisk gyte.

Bergen er rik på natur og lekeplasser. «Det skal det bli mer av fremover», skriver byråden. Her fra Fløyen.

Som byråd for klima, miljø og byutvikling, får jeg ofte spørsmål om jeg synes det er stress med at denne byen består av like mange byutviklere som det er innbyggere. Det er kun en glede. Hverdagen vår skapes av byutviklingen.

Boligene vi bor i, utsikten vi har fra stuen, parken vi går gjennom på vei til kontoret, skoleveien til ungene våre, lekeplassen og turløypen. Men også ruten til puben, restauranten og kulturlivet. Dette er landskapet som preger oss mest. Derfor er det så utrolig viktig å kjempe for en stadig bedre by, og at innbyggerne styrer utviklingen.

Det skal ikke være størrelsen på lommeboken som avgjør hvor godt du skal ha det i Bergen. Derfor er også milliardinvesteringene fra fellesskapet i strender, parker, skateanlegg, sykkelveier, kulturhus og torg helt nødvendig. Slike ting antar man gjerne at alle er politiske partier er enige om, men det er ikke tilfellet.

Når det gjelder å ta vare på nærnaturen, går det en tydelig politisk skillelinje i Bergen, mellom oss som vil ta vare på, og partier som mener vi har mer natur å bygge ned. Det er kortsiktig tenkning, for det beste vernet vi har mot klimaendringer er natur. Når ultrakapitalistene i Finans Norge er enige med MDG og Naturvernforbundet, burde til og med Bergen Høyre følge opp, men nei.

Les også

Ikke la Bergen se ut som en trist forstad i Finland

I 2022 skal vi folkevalgte i mange store og små saker avgjøre hvordan byen utvikles. Det gjelder alt fra utviklingen av sentrale deler av Fyllingsdalen, til prioriteringer av sykkel- og gangveier, planer for boligbygging frem mot 2030, flomsikring og trafikksikkerhetsplan. For å nevne noe.

Koronaen har vist oss at alle disse sakene er og blir stadig viktigere, og jeg vil oppfordre alle små og store byutviklere til å melde seg på i høringene og melde ifra i medier og andre steder.

En måte å måle hvor god en by er på, er ved å se på hvor lett og godt det er å leve kortreiste liv der. En by hvor hverdagene ikke består av å sitte i kø for folk og næringsliv, men hvor alle har mer tid og mulighet til å utfolde seg.

Får vi til det, lykkes vi også med den klima- og naturvennlige byen. Og i det ligger mye av nøkkelen på vår tids største utfordringer.

Publisert
 1. Byutvikling
 2. Bergen
 3. Park
 4. Natur
 5. MDG

Les mer om dette temaet

 1. – Jeg er veldig glad politikerne skjønte uretten

 2. Bybane­sløyfe rundt Smålungeren

 3. Hva skal dette bli? Her er tolv steder det bygges i Bergen.

 4. – Trafikken over Danmarks plass må legges under lokk

BT anbefaler

«Politiet må lære seg å handheve lova utan å bryte den»

«Politiet er forbanna fordi folk no kan lese kven i politiet som er medlem i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)», skriv Morten Myksvoll.

LES SAKEN