Vi trenger fredsøvelser, ikke krigsøvelser

INGEN LØSNING: Militæret kan ikke forsvare oss mot det som virkelig truer oss, ifølge innsenderen. Yngve Hegreberg

Debattinnlegg

Susanne Urban
Styremedlem, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet ,  IKFF

Enorme ressurser brukes på våpensystemer og militært forsvar. Problemet er at militæret ikke forsvarer oss mot det som virkelig truer oss: Klima- og miljøkrisen, atomtrusselen og gapet mellom dem som har og dem som ikke har.

Energi, materiell, landområder og menneskelige ressurser sløses på rustning, mens de trengs sårt til grunnleggende menneskelige behov som mat, rent vann, helse og utdanning.

Norge har råd til å bruke rundt én milliard (!) kroner på Nato-øvelsen Trident Juncture i høst, den største Nato-øvelsen noensinne. Men hvor er midlene til undervisning i konfliktløsning og fredsbygging?

Rustningsindustrien trenger kriger og stadige militærøvelser for å bli kvitt våpen og skape plass til nye, enda mer forferdelige våpen. Så selges våpensystemer «testet i operasjoner».

I sommer har Sverige takket nei til russisk hjelp til å bekjempe store skogbranner. Er det fordi militæret ikke ønsker avspenning? Det er meget bekymringsfullt.

Dagens våpenkappløp er uforenelig med det aller viktigste akkurat nå: Stå sammen i kampen mot forurensning og klimaendringer globalt. Mer enn noensinne trenger vi fredsøvelser, ikke krigsøvelser!

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg