Kanskje vi bare kan oppleve det vi opplever, og dele etterpå

I år har jeg tenkt å ikke dokumentere ferien til alle og enhver.

DELE: Jeg har noen ganger kjent på følelsen av at jeg må dele opplevelsen jeg har med omverdenen. Kanskje for å vise verden at jeg også lever, at jeg også spiser middag med venner, skriver Hege Kaspersen.

BILDE PAPIR
  • Hege Kaspersen
    Konsulent småbarnsforeldre, Barnevakten.no

Jeg har noen ganger kjent på følelsen av at jeg må dele opplevelsen jeg har med omverdenen. Hvorfor vet jeg ikke helt. Kanskje for å vise verden at jeg også lever, at jeg også spiser middag med venner. Og selvfølgelig noen ganger for at jeg er så fornøyd eller stolt av noe.

Men noen ganger blir jeg forundret over meg selv og andre. Er det sånn at vi må dokumentere alt vi opplever for egentlig å ha vært der?

Nylig hadde lege Astrid Nylander Almaas en «filmkronikk» om dette med bildedeling. Her snakker hun om viktigheten av å være til stede i øyeblikket her og nå. Kanskje kan vi bare oppleve det vi opplever, og dele etterpå. Det er ikke sånn at vi aldri skal få lov til å dele opplevelser vi har med hverandre, men noen ganger går denne delingen på bekostning av den faktiske opplevelsen.

Har vi egentlig vært sammen om vi ikke har lagt ut et bilde på nett? Har vi egentlig vært på familieferie om vi ikke har delt en serie bilder på Facebook? Svaret er enkelt. JA! Det gikk fint an før og det går fint an nå.

Les også

Er du så tilgjengelig at du er utilgjengelig?

Kanskje vi kan utfordre oss selv med å bare oppleve noe sammen med noen. Og ikke dele det med hele verden etterpå.

Her om dagen kom det over meg hvor fort tiden går. Jeg tenkte på at jeg hadde gledet meg til å nyte våren. Lukten og fargene.

Jeg har dokumentert den. Både på film og bilde, og delt. Men likevel føler jeg at jeg ikke har klart å nyte disse vårmorgenene som jeg ønsket. Hva om jeg heller hadde brukt de to minuttene jeg bruker på å filme fuglekvitter og grønt gress, eller å sjekke andres dokumentasjon til å legge meg pladask ned på plenen og bare snuse inn luften av våren. Kanskje jeg hadde hatt en annen opplevelse av tiden da?

Les også

Dette må du tenke på når barnehagen vil ta bilder av barna dine

Alt med måte. Det er ikke noen fasit på hva som er rett å gjøre. Og vi må selv finne ut av hva som er riktig for oss. Likevel liker jeg at noen våger å heve stemmen sin og si fra at det kan bli for mye av det gode.

I år har jeg tenkt å ikke dokumentere ferien til alle og enhver. Vi kan kose oss likevel. Kanskje jeg til og med kan huske på å nyte hvert lille øyeblikk med familien i stedet.

Ikke misforstå meg. Jeg vil gjerne se bilder til inspirasjon av både hager og familier. Men vi finnes selv om vi ikke kan tagges. Og det må være greit å velge noen annet innimellom.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg