En stor oppreisning

Mukwege og Murad har våget å stå i spissen for en bevegelse mot overgrepene.

PRISVINNERNE: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris 5. oktober. Pedersen, Terje / NTB scanpix

Debattinnlegg

Gina Barstad
Leder i Hordaland SV

Hun er kvinnen som våget å fortelle verden hva hun hadde opplevd. Han er legen som hjelper dem som er utsatt for de groveste overgrep. I desember får Nadia Murad og Denis Mukwege Nobels fredspris.

Overgrep mot kvinner er ikke bare en grusom bivirkning av krig, det er også et effektivt våpen. Voldtekt og overgrep ydmyker og ødelegger kvinner, familier og lokalsamfunn, og bryter ned folk og sosiale strukturer. Det vet overgriperne, og det er derfor voldtekt er en krigsstrategi. Hundretusener av kvinner er rammet bare i Kongo, hvor Denis Mukwege arbeider som gynekolog.

Vi må stoppe denne måten å drive krig på. Men for å oppnå fred må vi også gi oppreisning til de kvinnene og barna som er utsatt. Og vi må få slutt på at gjerningsmennene går ustraffet. Skammen skal de bære, ikke ofrene.

Denis Mukwege har vært på kortlisten til Nobelkomiteen i ti år sies det. Det er ikke uten grunn. Han reparerer underliv som har vært utsatt for pistoler og macheter, og lapper sammen både fysiske og psykiske traumer. Nadia Murad har vært holdt i IS’ brutale fangenskap, hvor yezidikvinner ble gruppevoldtatt daglig. Ikke alle kom ut, men hun rømte. På tross av skammen andre har prøvd å påføre henne har hun fortalt verden om hva hun har opplevd.

Mukwege og Murad er modige enkeltmennesker som har våget å stå i spissen for en bevegelse mot overgrepene. Det har hatt en betydelig personlig kostnad. Det er utrolig inspirerende og flott at de får prisen, men de kan ikke løse dette alene. Nå er det opp til alle oss andre til å bidra. Verdens ledere må lytte, voldtekt skal ikke lenger brukes som våpen i krig.

Gina Barstad var en av dem som nominerte Denis Mukwege.