Havet dør i forfengelighetens navn

Det er stor risiko for at skjønnhetsmasken din eller peelingkremen ender opp på matfatet ditt.

Publisert Publisert

Debattinnlegg

  • Caroline Sandven Taule
    Bergen Høyre
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Havet fylles stadig med mer plast, søppel og mikroplast. Det blir hvert år produsert 300 millioner tonn med plast, og hvert år ender åtte millioner tonn rett i havet.

En av kildene til all mikroplasten som ender i havet, finner du på baderommet ditt. Hvert år selger skjønnhetsindustrien produkter for mangfoldige milliarder. I motemagasiner, på moteblogger og i reklamepauser på TV reklameres det for midler som lover å fjerne rynker og gi deg en glødende hud.

Det du kanskje ikke har fått med deg, er at flere av produktene inneholder mikroplast. I noen skjønnhetsprodukter kan man tydelig se de små plastartiklene, mens i andre produkter er plastbitene knapt synlig. For å få frem slipeeffekter tilsettes mikroplast i tannkremer, peelingkremer og dusjsåper.

Når du vasker ansiktet med peelingkremer eller pusser tennene, vil mikroplasten skylles ned i avløpet. Det er estimert at av de 40 tonnene med mikroplast fra kosmetikkprodukter som ender opp i avløpene her i landet, så ender 4 tonn rett i havet. Da risikerer den å ende i magen til fisk og andre marine sjødyr.

Ironien i det hele er at det er stor risiko for at skjønnhetsmasken din eller peelingkremen ender opp på matfatet ditt. I USA har man allerede innført forbud mot mikroplast i kosmetikk. Norge bør følge etter. Vi kan ikke være det landet som lar havet dø i forfengelighetens navn.

  • Har du meninger? Send innlegg til debatt@bt.no og følg oss på Facebook!
Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg