Husk at du hater sommeren

Ni ulemper ved årstiden vi sakte, men sikkert nærmer oss.

Jørgen Thune Johnsen har et anstrengt forhold til sommeren.
  • Jørgen Thune Johnsen
    Landås
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det er januar, og du sliter med hålke, mørke og pisseregn. Dette er en vennlig påminnelse om at vinteren ikke er så verst.

Du sitter kanskje akkurat nå og drømmer om varme, is og bading. Kanskje planlegger du en ordentlig drømmeferie med blide barn og perfekt grillmat?

I midten av juni kommer imidlertid realiteten til å slå inn: Sommeren er ganske så kjip den også.

1

Allergi

For mange er ikke «grønt skjønt», men første tegn til bjørkepollen.

Gir deg rennende nese, kløende øyne og straffer deg hvis du gjør hagearbeid.

2

Hagearbeid

Når den «fine» gressplenen fra boligannonsen viser seg å være mest mose, er det ikke lenger kjekt med hagearbeid.

Gøy en stund, men så går det over. Utløser dessuten allergi.

3

Regn

Opprinnelig skal ponchoen stamme fra Peru, men er det mulig at det opprinnelig er et bergensk plagg? Her to modeller avbildet med hver sin regnutgave av plagget i 2012.

Sommeren er en regnsikker årstid i Norge. Med mindre du har reist bort på ferie.

4

Det er kaldt å bade

«I Bergen er det sommer i fire uker, resten av året regner det», sa Masood Fatah til BT for ti år siden. Da blir temperaturen i luft og vann irrelevant.

Det er sjeldent varmt nok til at du «bare må bade». Det betyr at det både er kaldt i vannet og når du kommer opp på land.

5

Solkrem

Er du heldig, får du klattet litt her og der, skriver innsenderen. På bildet demonstrerer tidligere landslagstrener i fotball, Egil «Drillo» Olsen, teknikken under en turnering i Thailand i 2012.

Kjedelig å ta på – enda kjedeligere å glemme. Er du heldig, får du klattet noe her og der på barna. Klassisk catch 22: De blir sure både av solkrem og av solbrenthet.

6

Hodepine

«Eg må ha, eg må ha solbriller på», rapper Lars Vaular. Er det for å unngå hodepine, slik innsenderen skriver?

Sol gir hodepine. Dessuten må du drasse med deg solbriller overalt. Og dem ender du opp med å miste eller sette deg på så de knekker.

7

Det er for varmt på soverommet

Bildesøket «hot bedroom» ga ganske ulike resultater, men at temperaturen stiger om sommeren, virker opplagt.

Tykk dyne gjør det kalde soverommet behagelig om vinteren. Om sommeren er det vanskelig å kle av seg mer enn alt. Og åpner du vinduet, kommer insektene.

8

Insekter

Innsenderen liker verken mygg eller klegg. Det har han nok til felles med Irlands Jason McAteer, som opplever at Erik «Myggen» Mykland henger på som en klegg under VM i 1994.

Mygg er ille, klegg verre. Og går du barbeint, tråkker du garantert på en veps.

9

Du må tvangsutnytte solen

Kommer solen, er det ingen nåde. Her er en gruppe bergensere på Bryggen i fjor sommer, mens de helst ville gjort «inneting».

Blir det oppholdsvær, får du dårlig samvittighet av å være inne. «Solen kommer aldri tilbake hvis vi ignorerer den», tenker du. Selv om du helst vil være inne og gjøre inneting.

Hvilken årstid liker du best?

Publisert: