Småbutikkene dør hvis du ikke bruker dem

DEBATT: Vit at dine handlevaner har betydning.

ADVARER: Hva hvis det kun blir internett og kjedebutikker du kan velge fra? Hvor skal du da få unike handleopplevelser? spør innsenderen. Bard Bøe

Debattinnlegg

Gøril H. Florvaag
Butikkutvikler

Privat

Julehandelen nærmer seg, og mange foretrekker å gjøre innkjøp på nettet. Kjedene og kjøpesentrene gjør seg klare til tidenes «Black Friday»-salg, og «Cyber Monday» har dukket opp i vokabularet. Det har nettopp vært «Singles Day», og salgskampanjene florerer.

Julehandelen er en viktig del av livsgrunnlaget for mange butikker. De mindre, selvstendige butikkene har ikke marginer til å drive lønnsomt dersom de skal følge kjedenes prisdumping og megasalg.

Trives du i hyggelige sentrumsgater og liker å titte innom en unik butikk eller to? Ja, da må du tenke annerledes når det gjelder egne handlevaner. Du sparer kanskje en hundrelapp eller tre på årets Black Friday-salg, men ha i bakhodet at der du handler i dag, avgjør hvor du har valgmuligheten til å handle i morgen.

Les også

– Sentrum er i ferd med å bli et sted kun for opplevelse og fornøyelse

Hva hvis det kun blir internett og kjedebutikker du kan velge fra? Hvor skal du da få unike handleopplevelser? Hvordan skal ditt lokalmiljø se ut når butikkene legger ned og lyset slås av?

Det er kanskje ikke så viktig for deg. Men hvis du tenker på det i et litt større perspektiv, er jeg sikker på at du setter pris på mangfold og valgmuligheter. Jeg tror ofte folk flest gjør innkjøp uten å tenke på langsiktige konsekvenser.

De mindre og selvstendig eide butikkene drives av mennesker som gløder og brenner for det de gjør, men de blir små og ubetydelige sammenliknet med de store kjedene og internett.

Vit at dine handlevaner har betydning – ikke bare for utvalget du får, men for ekte mennesker som driver med verdiskaping gjennom butikkdrift i byens lokaler. Det handler ikke om at du skal støtte butikkene, du skal velge dem fordi du har tatt et bevisst valg.

God handel!