Hvilke andre diktaturer vil Harmonien spille i? Saudi-Arabia? Usbekistan?

Det problematiske er ikke at Bergens symfoniorkester reiser til Kina. Det problematiske er at menneskerettigheter ikke nevnes med ett ord.

Publisert:

HARMONIEN TIL KINA: Finnes det noen moralsk vurdering noe sted? Finnes det noen mekanisme for å beslutte hvor Harmonien vil spille på regimers premisser? Saudi-Arabia? Myanmar? Usbekistan?, spør Andreas Fliflet. Foto: EIRIK BREKKE

Debattinnlegg

Andreas Fliflet
Førsteamanuensis UiT

Det er mulig at det er jeg som er vrang. Men jeg synes at BTs artikkel 21. september om BFO's forestående Kina-turné var en forstemmende affære.

Det står det at dersom BFO skulle reist med alle sine fast ansatte, ville ikke alle kommet inn i landet. Eller de ville kanskje ikke kommet ut igjen. Men de reiser likevel.

Hadde BFO i det hele tatt en intern diskusjon om en annen åpenbar løsning for en mellomstor bedrift på utenlandsreise til et totalitært regime?

Den løsningen er å si ganske enkelt: «Dersom ikke vårt vertsland lar alle komme inn og ikke kan garantere at alle får være med hjem igjen, reiser vi ikke».

Les også

De slapp ikke inn i 2012, men nå prøver BFO og Leif Ove Andsnes igjen å komme seg til Kina

Som Canadas utenriksdepartement så treffende skriver på sine sider:

«Utøv høy grad av forsiktighet i Kina, på grunn av risikoen for vilkårlig bruk av lokale lovverk. (...) Kinesiske myndigheter benytter, noen ganger vilkårlig, dødsstraff både for voldelige og ikkevoldelig kriminalitet».

Litt flåsete retorikk fra min side: Når det sies om forrige turnés avlysning at «det var litt kjipt. Det føltes rart at man var utestengt, liksom».

Da kan nok en million mennesker i Kina synes at det er litt kjipt og rart at man er innestengt. Uten lov og dom, men med tortur og hjernevask.

FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering, UNCERD, og Amnesty International har i rikt monn dokumentert dette.

Etter Norges ydmykende og ryggradsløse avtale med Kina fra 2016 – om å holde kjeft om slike ugreie ting mot å få økt tilgang til kinesiske markeder – vet Beijing at de ikke har så mye som et pip å frykte fra offisielt norsk hold.

Kritikk må derfor komme fra andre.

Les også

Her har du litt medisin mot trangsyn og vrangsyn

Leder Marit Warncke i Bergen Næringsråd tror BFO-konsertene vil gi en helt spesiell anledning til å invitere kunder og samarbeidspartnere.

Det vil de helt sikkert. Spørsmålet er om tunge kulturinstitusjoner fra frie, rike land har noe mer å melde enn å være fasilitatorer for at bedrifter, seg selv inkludert, skal kapre markedsandeler, bygge nettverk og styrke merkevarer i totalitære regimer.

Finnes det noen moralsk vurdering noe sted? Finnes det noen mekanisme for å beslutte hvor Harmonien vil spille på regimers premisser? Saudi-Arabia? Myanmar? Usbekistan?

Det finnes åpenbart mange regimer rundt om i verden som er problematiske å forholde seg til.

Er det meningen at man bare skal kunne spille på Island og i godkjente kommuner i Andorra? Selvfølgelig ikke.

Det problematiske er ikke at BFO reiser til Kina. Det er at disse andre tingene (menneskerettigheter) ikke nevnes med ett ord.

Og da har disse andre tingene neppe hatt særlig høy prioritet, verken hos intervjuobjekter eller journalist, uansett hva et eventuelt tilsvar fra BFO vil måtte hevde.

Det virker som om det dominerende forholdet BFO har til nobelprisvinner Liu Xiaobo, er at han var personen som var årsak til at forrige turné – som man hadde gledet seg slik til – gikk i vasken.

Les også

Hove vil kjøpe Dikkedokken for «en slikk og ingenting»

Femti millioner kinesere elsker visstnok Edvard Grieg. Ville Nordahl Grieg elsket BFO? For artister forholder seg til undertrykking på vidt forskjellige måter.

Frank Sinatra med orkester stakk to millioner dollar i lommen etter å ha smurt apartheidregimets dekadente underholdningsmaskineri i Sun City i Sør-Afrika.

Mens UNICEF-ambassadør Barbara Hendricks og Toulouse nasjonale kammerorkester på nyttårsaften 1991 lot seg smugle inn sjøveien til et mørklagt, beleiret og bombardert Dubrovnik for å styrke innbyggernes moral med sin konsert i fransiskanerklosteret.

Hvor på denne aksen foretrekker BFO å se seg selv?

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg