Et lenge varslet varsku

DEBATT: Monica Mæland (H) bør være adressat for den legitime frykten og frustrasjonen til alle som bor nær Nygårdsparken.

ANSVARLIG: Monica Mæland og Dag Inge Ulstein (KrF) er riktig adressat for den legitime frykten og frustrasjonen til alle som bor nær Nygårdsparken.
  • Espen Edvardsen
    Thormøhlens gate
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det er ennå ikke slått fast om den brutale hendelsen kan knyttes til det store rusmiljøet i parken. Men likevel er det de rusavhengige som oppmerksomheten nå umiddelbart rettes mot.

Uavhengig av den ene brutale voldshandlingen, så er det likevel høyst legitimt å rope et kraftig varsku når det gjelder den åpne russcenen på og omkring Flagghaugen i Nygårdsparken. Åpen narkotikaomsetning er ikke bare negativt ved at giften gjøres tilgjengelig for flere og ofte unge brukere. Narkotikaen fører også med seg annen kriminalitet og voldsbruk. Varsku har det da også vært ropt høyt av mange lenge.

For to år siden vedtok Bergen bystyre med overveldende flertall at den åpne narkotikaomsetningen i Nygårdsparken skulle fjernes. Det er ingen tvil om at alle varskuropene var hovedårsaken til det vedtaket. Nå, to år etter, ropes det enda kraftigere varsku og situasjonen i Nygårdsparken er trolig verre. Hvorfor har det ikke skjedd noen forbedring?

Det populistiske svaret, som jeg ofte hører fra velutdannede og velformulerte mennesker i området er at: "Politikerne har sviktet". Et relevant eksempel er innlegget til filosofen Jørgen Pedersen i BT 2. juni, hvor han skriver: «Hva så med politikerne? De har åpenbart gjort en helt utrolig dårlig jobb. […] Mange har mistet troen på demokratiet, blant annet som resultat av politikere generelt er like handlingslammet som det blå byrådet har vært i Bergen de siste 11 årene.»

Det denne populistiske retorikken skjuler, er at politikere og politiske partier har ulike programmer og stemmer ulikt i bystyret. Når det gjelder arbeidet mot åpne russcener, blant annet Nygårdsparken, så stemte byrådspartiene Høyre, Frp og KrF mot et titall forslag som kunne gjort Nygårdsparken til et tryggere sted i dag. Blant annet hadde Arbeiderpartiet 30 egne tiltak, Venstre 14 og SV en egen plan mot åpne russcener.

Urettferdigheten overfor dem av oss som har jobbet frem alternative politiske forslag, er det aller minste problemet med denne populistiske retorikken. En overdrevet avmaktsfølelse og rop på enkle og brutale løsninger er et langt farligere resultat. I nettavisenes kommentarfelter finner man stadig mer rikt skildrede fantasier om hvordan Nygårdsparken kan tømmes med vold. Og på beboermøte i forkanten av demonstrasjonen initiert av Synnøve Fluge, ble det tatt aktivt til orde for privat voldsutøvelse mot de rusavhengige i parken.

Les også

- Jeg reagerer med forferdelse

Les også

Bergensopprøret 2013

Selvsagt er det mulig å fjerne narkotikaomsetningen fra Nygårdsparken uten lokalt borgervern. Det har man fått til i flere europeiske byer. Men skal man komme dit, så må man legge vekk den populistiske retorikken om «politikerne», og heller peke på de politiske partiene som er ansvarlige for situasjonen i Nygårdsparken. Det er Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Ansvarlig byråd vil snart være Dag Inge Ulstein fra KrF. Han bør sammen med Monica Mæland være adressat for den legetime frykten og frustrasjonen til alle som bor nær Nygårdsparken.

Publisert