Byen i grøften

Den sterke drivkraften til noen relativt få bak å bevare alt som det engang var er vårt største hinder for å utvikle noe nytt.

URØRT INDREFILET: Vi har et fantastisk område som ligger som en urørt indrefilet gjemt under et skittent dekke. Fileten heter Skolten og Bontelabo, og det skitne dekket er industribåter, cruisebåter, grelle industribygg og skjemmende forretningsbygg på byens beste tomtearealer, skriver innsender.

Therese Alice Sanne
  • Erik Tønjum
    Bergen

Debatten i kjølvannet av sjøboden i Sandviken sin delvise kollaps illustrerer godt flere av Bergens mange utviklingsproblemer. Disse falleferdige sjøbodene har i årtier vært skampletter i Sandviken, og Byantikvaren, Fylkeskonservatoren, historikere og kulturdebattanter skyter med letthet på griske utbyggere som «ikke er sitt ansvar bevisst».

Forfallet fortsetter

Man trenger ikke være bygningskyndig for å innse at det koster en formue å restaurere disse forfalte byggverkene. Alle som har pusset opp bad og kjøkken vet at restaurering koster skjorten. Det er ikke tilstrekkelig å restaurere byggene utvendig til opprinnelig utseende, slik at alle forbipasserende kan ta glede i en slik etterlengtet oppussing. Nei, det stilles også endeløse krav til innvendig restaurering, og her ligger problemet. De innvendige kravene tar knekken på økonomien i prosjektet og dermed blir det ofte full stopp. Forfallet fortsetter til byggene stuper i sjøen. Hvor mange mennesker skal inn i dette bygget? Kanskje 20— 30 som skal bo der i leiligheter og kanskje det samme på jobb i kontorer. Så for 50- 60 mennesker og deres besøkende skal disse prinsippene blokkere for utviklingen av området. Er verneverdien høy, bør det offentlige kjøpe disse byggene, restaurere dem selv og benytte dem til offentlige formål.

Rivende utvikling

Kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik etterlyser sinte bergensere i sin kommentar i BT 11. juli. Sinte fordi «noen» (byrådet) visstnok har latt byen forfalle fra slik den engang var. Den gang Sandviken visstnok var Nordens Venezia, den gang vi hadde riktig holdning til middelalderbyen vår og den gang styggedom som McDonalds og Burger King ennå ikke hadde infisert byen. Sandvik skriver videre at det nå er Oslo som har tatt over som den interessante kunst- og kulturbyen.

Det siste er sikkert riktig og årsaken er utvilsomt den rivende utvikling som har vært langs sjølinjen i Oslo sentrum de siste tiårene. Fra Aker Brygge og Tjuvholmen via Operakvarteret med Bar Code og videre til Sørenga. Alt fylt med moderne arkitektur, samt næring, bolig og kunst og kultur integrert på en ny og spennende måte. Oslo har tenkt stort og fått gjennomført mye på kort tid. Resultatet er nye attraktive bydeler, yrende folkeliv i sentrum og nyvunnen stolthet blant byens befolkning.

Allerede i grøften

I Bergen har vi derimot kjørt i grøften for lenge siden. Dimensjonen på debatten og mediedekningen rundt den fallerte sjøboden illustrerer hvor langt nede i grøften vi står fast. Kulturminneforvaltere og meningsytrere står i kø for å skyte på den «griske og uansvarlige» utbyggeren, i det som i et større perspektiv er en liten fillesak. Kulturredaktøren i byens største avis roper etter hissige bergensere som ønsker å ta vare på byen. Her ligger paradokset; den sterke drivkraften (til noen relativt få) bak å bevare alt som det engang var er vårt største hinder for å utvikle noe nytt. Kulturredaktøren viser til Oslos suksess ved rivende nybygging, samtidig som hun etterlyser dem som vil bevare Bergen som den stolte middelalderbyen.

Vi har et unikt sentrum i Bergen med vakker beliggenhet mellom fjord og fjell, men dessverre har det ikke skjedd noe sentrumsutvikling av betydning de siste tiårene. Vi klarer ikke engang å få til restaurering av en sjøbod.

Les også

Forfallet skjemmer byen vår

Sentrum trenger økt befolkning i kombinasjon med en kraftig revitalisering. Heldigvis har vi et fantastisk område som ligger som en urørt indrefilet gjemt under et skittent dekke. Fileten heter Skolten og Bontelabo, og det skitne dekket er industribåter, cruisebåter, grelle industribygg og skjemmende forretningsbygg på byens beste tomtearealer.

Ny bydel

Oppskriften er «enkel»: Flytt konteinerhavnen ut av sentrum. Flytt deretter alle cruiseskip til området fra Jekteviken til den gamle Askøyferge-kaien. Få vekk alle supplybåter, ankerhåndteringsskip et cetera, og riv så all bebyggelse på Skolten og Bontelabo.

Resultatet vil da være et titall mål med fantastisk sentrumsareal til disposisjon for en ny bydel bestående av bolig, næring, kunst og kultur. I fremtiden kan man da rusle over (den forhåpentlig bilfrie) Bryggen, fortsette videre langs sjøkanten for så å ankomme sentrums flotteste område. På denne måten kan vi ta «Fjordbyen» tilbake og bygge ny stolthet over vårt vakre sentrum.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg